Składniki

Składniki

  • 450 g mąki bezglutenowej
  • 3 łyżki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 225g jasnego miękkiego cukru brązowego
  • 225 g bezsmakowego oleju roślinnego bez orzechów
  • 3 ubite jaja (zamiast nich dodać do przepisu 2 łyżki proszku do pieczenia i sok z pomrańczy i 3 łyżki mąki ziemniaczanej zmieszane z 6 łyżkami wody)
  • 225 g gotowanej marchwi ostudzonej i zmiksowanej blenderem na puree
  • 115 g startej surowej marchwi
  • 115 g orzeszków pinii prażonych i posiekanych
  • 115 g sułtanek (rodzynek)
  • 55 g wiórków kokosowych
  • 55 g odsączonego ananasa z puszki w kawałkach
  • drobno starta skórka z pomarańczy
  • 250 g serka śmietankowego lub sojowego na polewę
  • 500 g cukru pudru
  • 180 g niesolonego masła (w diecie bezmlecznej – zamiennika)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • skórka z pomarańczy
  • szczypta mielonego cynamonu
Sposób przygotowania

Opis wykonania

Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia, cynamon, gałkę i ziele angielskie oraz brązowy cukier i wymieszać. Dolać olej, roztrzepane jaja, puree z marchwi, surową marchew, orzeszki pinii, sułtanki, wiórki kokosowe, ananas i skórkę pomarańczową. Wymieszać do uzyskania gładkości – ciasto powinno być gęste i mokre. Rozgrzać piekarnik do 180 st.
Do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej pergaminem przełożyć masę i wstawić na 80-90 min. aż ciasto będzie odchodziło od tortownicy. Ostudzić 15 min nie wyjmując z tortownicy i przełożyć na kratkę do ostudzenia.

POLEWA – serek z cukrem pudrem, bezmlecznym zamiennikiem masła i esencją waniliową zmiksować ok. 1 min. w robocie i wysmarować masą wierzch i boki ciasta, udekorować skórką pomarańczową i cynamonem.

W wersji bezmlecznej wymaga przechowywania w lodówce, gdyż szybko mięknie

Więcej przepisów dla alergików – w książkach kucharskich i poradnikach o diecie dla alergików whttp://mojealergie.pl/wydawnictwa/przepisy_1.html

Dodatkowe informacje

Czas przyrządzenia: 15 min.

Poziom trudności: średni

Liczba porcji: 12

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.