Składniki

  • 1 szklanka mąki (najlepiej pełnoziarnistej orkiszowej)
  • 0,5-3/4szklanki mleka sojowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki lnu wymieszanego z 3 łyżkami ciepłej wody lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2-1 łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka mleczka kokosowego
  • 1 ananas obrany i pokrojony w grube pierścienie o grubości 7-10mm lub ananas z puszki
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1/2 banana pokrojonego w cienkie plasterki

Opis wykonania

Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy na gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany (jeśli trzeba dosypujemy mąki lub dolewamy mleka). Rozgrzewamy olej na patelni. Każdy plaster ananasa zanurzamy w cieście i smażymy na oleju przez ok. 2-3 minuty z obydwu stron. Gotowe placuszki podajemy z plasterkami banana i posypane wiórkami kokosa.

Ervisha