Alergie pokarmowe

Rodzaje alergii pokarmowych

Rodzaje alergii pokarmowych

Alergia pokarmowa a nietolerancja pokarmów

Okazuje się, iż alergia pokarmowa występuje bardzo rzadko. Zazwyczaj pojawiają się objawy nietolerancji na pewne produkty. Różnica polega na tym, że organizm w przypadku nietolerancji nie produkuje przeciwciał. Produkty, które nie są tolerowane, to m.in. mleko krowie bądź nabiał, produkty zbożowe lub produkty pszenne i produkty z glutenem. Objawy mogą być bardzo zbliżone, dlatego warto udać się do alergologa i przeprowadzić odpowiednie testy.

OAS – Zespół alergii ustnej

Zespół alergii jamy ustnej jest jednym z rodzajów alergii pokarmowej. Pojawia się on z jednoczesną alergią krzyżową na alergeny wziewne i alergeny różnych pokarmów. Oznacza to, że osoby mające alergię na pyłki brzozy, po zjedzeniu jabłka odczuwają nieprzyjemne skutki (świąd, obrzęk w jamie ustnej). Podobnie reagują osoby uczulone na pyłki traw, które spożyją pomidory, bądź osoby uczulone na lateks, które spożyją banana.

Dwie grupy alergenów

W żywności występują alergeny, które dzieli się na dwie grupy. Pierwszą grupą są alergeny naturalne, a drugą grupę stanowią alergeny występujące w dodatkach do żywności. Produkty te wywołują alergię bądź nietolerancję pokarmową (np. nietolerancja glutenu).

Naturalne alergeny

Alergeny naturalne to takie, które występują w żywności nieprzetworzonej. Są to przede wszystkim białka zwierzęce i roślinne.

Wśród alergenów naturalnych należy wyróżnić:

  • pokarmy spożywcze, które zawierają histaminę (np. wołowina, cielęcina, łosoś, tuńczyk, kiszona kapusta, pomidory),
  • pokarmy spożywcze, które mogą spowodować uwolnienie histaminy (np. pomidory, kakao, jaja, ryby, czekolada),
  • produkty spożywcze, które zawierają aminy biogenne (np. owoce, warzywa, różne używki),
  • produkty spożywcze, które zawierają naturalny kwas salicylowy (np. pomidory, orzeszki ziemne).

Rodzaje alergii pokarmowych

Sztuczne alergeny

Alergeny sztuczne występują w dodatkach do żywności i są to:

  • konserwanty,
  • barwniki,
  • przeciwutleniacze,
  • emulgatory,
  • środki zagęszczające.

W literaturze można znaleźć różne opinie na temat alergii pokarmowej, gdyż jest to narastający nieustannie problem. Na szczęście wiedza o alergii pokarmowej jest coraz bardziej powszechna, dzięki temu życie alergików jest coraz łatwiejsze.

Sabina Sosnowska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0 1