Rodzaje alergii pokarmowych

Alergia pokarmowa a nietolerancja pokarmów

Okazuje się, iż alergia pokarmowa występuje bardzo rzadko. Zazwyczaj pojawiają się objawy nietolerancji na pewne produkty. Różnica polega na tym, że organizm w przypadku nietolerancji nie produkuje przeciwciał. Produkty, które nie są tolerowane, to m.in. mleko krowie bądź nabiał, produkty zbożowe lub produkty pszenne i produkty z glutenem. Objawy mogą być bardzo zbliżone, dlatego warto udać się do alergologa i przeprowadzić odpowiednie testy.

OAS – Zespół alergii ustnej

Zespół alergii jamy ustnej jest jednym z rodzajów alergii pokarmowej. Pojawia się on z jednoczesną alergią krzyżową na alergeny wziewne i alergeny różnych pokarmów. Oznacza to, że osoby mające alergię na pyłki brzozy, po zjedzeniu jabłka odczuwają nieprzyjemne skutki (świąd, obrzęk w jamie ustnej). Podobnie reagują osoby uczulone na pyłki traw, które spożyją pomidory, bądź osoby uczulone na lateks, które spożyją banana.

Dwie grupy alergenów

W żywności występują alergeny, które dzieli się na dwie grupy. Pierwszą grupą są alergeny naturalne, a drugą grupę stanowią alergeny występujące w dodatkach do żywności. Produkty te wywołują alergię bądź nietolerancję pokarmową (np. nietolerancja glutenu).