Składniki

  • marchew – 2/3 szklanki
  • dynia – 1/3 szklanki
  • cukier trzcinowy – niecałe pół szklanki
  • olej/oliwa – niecałe pół szklanki
  • mąka – szklanka
  • soda – łyżeczka
  • szczypta soli

Opis wykonania

Super prosty przepis dla będących na wyjątkowo restrykcyjnej diecie 🙂
Zwłaszcza dla maluchów, którym brakuje czegoś słodkiego.

Marchewkę i dynię zetrzeć na małej tarce, wymieszać z olejem (w moim przypadku ryżowym), cukrem i mąką (w moim przypadku orkiszową razową). Dodać szczyptę soli i łyżeczkę sody.

W przypadku mniej restrykcyjnej diety można dorzucić dowolne składniki bakaliowe w preferowanych przez siebie ilościach (rodzynki, zmielone orzechy, suszoną żurawinę) oraz cynamon.

Wegańskie muffinki piec w foremkach przez ok. 30 min, w piekarniku nagrzanym do 180st.