Składniki
  • 125 g mąki
  • 80 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka domowego aromatu waniliowego lub szczyptę miąższu wanilii
  • 120 ml wody
  • 25 ml oleju
  • łyżka octu balsamicznego
  • oraz: ok. 1 szklanki cukru pudru i gorący sok malinowy na lukier
Sposób przygotowania

Wymieszać suche składniki, dodać mokre, zmiksować. Wypełnić ciastem silikonową foremkę na mini-ciasteczka, wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec ok. 15 minut. Zrobić lukier – cukier wsypać do miski, stopniowo dodawać gorący sok, ucierając łyżką na gładką masę. Ciastka delikatnie wyjąć z formy i nadziać na patyczki do lizaków lub wykałaczki. Polukrować i odstawić, by lukier zastygł – w razie potrzeby nałożyć jeszcze jedną warstwę lukru.

Dodatkowe informacje

Czas przyrządzenia: 45 min.

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 40

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.