Alergie pokarmowe POZOSTAŁE ALERGIE POKARMOWE

Uczulenie na alkohol

Uczulenie na alkohol

Za to wszystko może odpowiadać alkohol w czystej postaci. Natomiast piwo i wino, a także inne napoje alkoholowe mogą zawierać alergeny i składniki powodujące objawy nietolerancji.

Uczulenie na wino

Czynniki zawarte zwłaszcza w winach owocowych mogą powodować natychmiastowe reakcje, zwykle astmatyczne. Do grupy najsilniej uczulających należą wina czerwone, niezbyt często białe i szampany, a najrzadziej mocne – jak sherry lub porto.

Alergenami mogą być drożdże lub grzyby pleśniowe, powstałe w procesie produkcji lub pod wpływem warunków przechowywania w piwnicy. Siedliskiem grzybów mogą być też korki zamykające butelki z alkoholem. W Hiszpanii znane jest zjawisko uczulenia na winorośl, w okresie pylenia tej rośliny, czyli w maju i czerwcu.

U wielu osób alergeny winorośli powodują zapalenie spojówek i błony śluzowej nosa. Na uważane za niezbyt silne pyłki winorośli, a także alergeny pleśni szczególnie narażeni są pracownicy biorący udział przy jej zbiorach oraz produkcji wina.

Uczulenie na alkoholOprócz alergii wziewnej nie wyklucza się też alergii kontaktowej

Obecna w winie histamina, również sulfity (środki hamujące fermentację) oraz tyraminy podejrzewane są o wywoływanie anafilaktycznych reakcji, takich jak migrenowe bóle głowy czy zmiany skórne. Aby zdiagnozować alergię na wino stosuje się doustne próby prowokacyjne z próbkami wina i odpowiednio spreparowanych próbek placebo.

Piwo w alergii

Katalog alergenów, które mogą znajdować się w jednym z najpopularniejszych alkoholi jest bardzo pojemny, a należą do niego między innymi: słód jęczmienny, chmiel, pszenica, drożdże piwne, ryż, kukurydza oraz różne enzymy.

Po napiciu się piwa może dojść do reakcji IgE-zależnych, które najczęściej mają postać pokrzywki, rzadziej napadów anafilaksji z obrzękami albo dusznością. Stopień nasilenia może się bardzo różnić u każdego alergika. Rzadkie, ale możliwe są przypadki alergii zawodowej, związanej z pracą przy produkcji piwa i obcowaniem z mąką jęczmienną, wtedy objawem jest pokrzywka pojawiające się miejscowo.

Uczulenie na alkoholNie można zapominać o tym, że piwo może być dodatkiem do niektórych potraw, a nawet kosmetyków (np. szamponów do włosów). Jeśli chodzi o wykrywanie alergii to w przypadku zbóż (takich jak jęczmień) będą to testy skórne punktowe, zaś alergeny takie jak piwo, ryż, słód czy drożdże wymagają raczej testów typu scratch.

W tej alergii rzadziej stosuje się próby prowokacyjne doustne.