Składniki

  • 1 paczka (120g) blatów do strudla, bez mleka i jajek
  • 6-8 jabłek
  • kleik pszenny albo owsiany
  • cukier trzcinowy
  • margaryna bezlaktozowa

Opis wykonania

Przepis jest doskonały dla osób na diecie bezmlecznej.

Na ściereczce rozkładamy po dwa blaty do strudla. Margarynę topimy, smarujemy nią blaty i kładziemy jeden na drugim. Następnie każdy blat należy oprószyć cienko kleikiem. Jabłka trzemy na grubej tarce i obkładamy nimi blaty. Każdy strudel posypujemy 1 łyżką cukru trzcinowego. Ciasto smarujemy na brzegach margaryną i zawijamy boki do góry. Blaty rolujemy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy na niej strudle, smarujemy je margaryną i wstawiamy do rozgrzeszenia piekarnika. Pieczemy przez 20 min. w temperaturze 180-190 st. Razem z papierem przekładamy na podstawkę z siatki, studzimy, kroimy na kawałki, przekładamy na talerzyki i chłodzimy w lodówce.