Składniki

  • 15 dag spaghetti
  • 10 dag kalmarów
  • 10 dag obfiletowanej ryby morskiej
  • 10 dag homara
  • 20 dag dużych małży (muli)
  • 10 dag drobnych małży (vongoli)
  • 6-8 krewetek
  • 4 łyzki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżki wazowej przecieru pomidorowego
  • 1 ostra papryczka
  • 5 łyżeczek oliwy
  • sól,pieprz

Opis wykonania

1. Małże starannie wyszoruj ( jeśli są w skorupkach) , podgrzej w naczyniu żaroodpornym do momentu otwarcia skorupek. Następnie wyjmij i przełóż je do osobnej miseczki. Nie otwarte wyrzuć . Zachowaj płyn, które wydzieliły.Jeśli małże są w puszce zużyj całą jej zawartość.
2. Podsmaż czosnek, łyżkę posiekanej natki pietruszki oraz przekrojoną papryczkę na rozgrzanej oliwie. Dołóż pokrojony w kostkę filet z ryby i zrumień.
3. Wlej przecier pomidorowy i płyn z małży. Gotuj 10 minut.
4. Dodaj homara i krewetki a po chwili małże.
5. Ugotuj makaron w dobrze osolonej wodzie, pamiętając by ie był rozgotowany lecz twardy czyli al dente. Przełóż makaron na głęboki półmisek i polej sosem z owocami morza. Posyp z wierzchu zieloną pietruszką i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!!!!