Życie z alergią
SKŁADNIKI MINERALNE NIEZBĘDNE W DIECIE OSOBY Z CHOROBĄ HASHIMOTO

Choroba Hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy. Biorąc pod uwagę objawy jakie jej towarzyszą (m.in. ciągłe uczucie zimna, zaburzenia pamięci, depresja, zaparcia) może znacznie obniżać jakość życia. Na szczęście z chorobą można walczyć i to nie tylko za pomocą leków, ale i odpowiedniej diety. Ważne miejsce zajmują w niej składniki mineralne.
CHOROBA HASHIMOTO – NAJCZĘSTSZA PRZYCZYNA NIEDOCZYNNOŚCI TARCZYCY
Choroba Hashimoto, czyli przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym. Oznacza to, że układ odpornościowy zaczyna działać przeciwko nam, a konkretnie produkuje przeciwciała przeciwko tarczycy, które zaburzają jej funkcjonowanie. Przebieg choroby może być bardzo różnorodny a objawy, które daje możemy podzielić na miejscowe (tj. związane z wielkością tarczycy) oraz te, które związane są z niedoborem hormonów produkowanych przez tarczycę. Do najczęstszych objawów zalicza się, m.in.:
- zaburzenia miesiączkowania
- łuszczącą się i bladą skórę
- zwiększenie masy ciała
- problemy z pamięcią
- depresję
- zmęczenie
- ciągłe uczucie zimna
Wspomniane objawy rozwijają się stopniowo dlatego przez lata możemy nie być świadomi tego, że nasza tarczyca jest zagrożona. Dlatego jeśli coś nas zaniepokoi dobrze jeśli niezwłocznie udamy się do lekarza w celu wykonania badań diagnostycznych.
SKŁADNIKI MINERALNE NIEZBĘDNE W DIECIE OSOBY Z CHOROBĄ HASHIMOTO
W chorobie Hashimoto bardzo ważne jest przestrzeganie odpowiedniej diety, w której istotne miejsce zajmują określone składniki mineralne.
1. Żelazo
Do produkcji hormonów tarczycy potrzebna jest tyreoperoksydaza – enzym, który posiada w swojej cząsteczce żelazo. Oprócz tego u osób z chorobą Hashimoto może występować obniżony poziom hemoglobiny. W związku z tym żelazo to pierwiastek, którego nie może zabraknąć w diecie osób chorujących na Hashimoto. Znajdziemy go, m.in. w:
- czarnuszce
- algach nori
- otrębach pszennych
- sezamie
- pestkach dyni
- otrębach żytnich
2. Selen
Atomy tego pierwiastka wchodzą w skład enzymów – selenoproteinaz. Jeden z nich (oksydaza jodotyroninowa) jest odpowiedzialny za właściwy przebieg przemian hormonów tarczycy. Dlatego bardzo ważne jest by w diecie osób z chorobą Hashimoto nie zabrakło tego pierwiastka. Występuje on, m.in. w:
- produktach zbożowych
- jajkach
- rybach
- orzechach brazylijskich
- orzechach włoskich
3. Cynk
Niedobór cynku zaburza prawidłowe wiązanie trójjodotyroniny. Jest to też ważny pierwiastek ze względu na to, że reguluje wydzielanie insuliny, a także stężenie cholesterolu. Jego źródłem są, m.in.:
- ostrygi
- zarodki pszenne
- otręby pszenne
- otręby żytnie
- sezam
- pestki dyni
Warto podkreślić, że w diecie osób z chorobą Hashimoto nie tylko składniki mineralne odgrywają ważną rolę. Dlatego oprócz włączenia do jadłospisu wyżej wymienionych produktów warto skonsultować się z dietetykiem, który doradzi nam jaka dieta będzie najlepsza w przypadku tej choroby.
Materiał zewnętrzny
« Cera trądzikowa lubi minimalizm
freshlife
4 lata temu
Coraz więcej słyszy się o chorobie Hashimoto. Ludzie którzy na nią chorują powinni pilnować swojej diety, a najlepiej udać się do dietetyka, aby dobrał odpowiednie składniki.
irmie
4 lata temu
Staram się jeść dużo orzechów, aby nie brakowało mi cynku.
bella_isa
4 lata temu
Często przy dobieraniu diety popełniamy błędy, dlatego lepiej skorzystać z porad specjalisty.
alicia
4 lata temu
Niestety, coraz więcej osób choruje na Hashimoto.
joaśka
4 lata temu
Przy Hashimoto nie ma co działać na własną rękę, lepiej to skonsultować ze specjalistą.
linda
4 lata temu
Choroba Hashimoto to nie tylko dobra dieta, ale też właściwie dobrane leki i stała opieka endokrynologa.
ninoczka
4 lata temu
Moja córka ma Hashimoto. Podeślę jej ten artykuł.
ines
4 lata temu
Zbilansowana dieta to podstawa przy Hashimoto.