Przepisy Sałatka

Sałatka warzywna w galarecie

Składniki

  • 1 opakowanie żelatyny
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 1 szklanka bulionu,wody lub soku
  • 1,5-2 szklanki warzyw
  • seler,cebula,pieczarki,marchew,czarne oliwki(może być tez tuńczyk i mięso z kurczaka)

Opis wykonania

1. Do garnka wlewamy 1/2 szklanki zimnej wody, wsypujemy żelatynę. Podgrzewamy ok. 3 minuty cały czas mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i dodajemy wszystkie składniki oprócz warzyw.

2. Schładzamy, co jakiś czas mieszając, aż lekko zgęstnieje. Wrzucamy warzywa i wlewamy do jednej dużej miski lub kilku mniejszych.

3. Schładzamy aż całkiem zgęstnieje.

Rada!
Zamiast samych warzyw można dodać mięsko lub rybę.

Smacznego!!!