Przekąska Przepisy

Sałatka nicejska

Składniki

  • paczka sałat mieszanych lub główka zielonej sałaty
  • 4 jaja
  • puszka tuńczyka w sosie własnym lub oleju
  • pół szklanki czarnych oliwek
  • 4 średnie pomidory
  • zielony ogórek
  • strąk czerwonej papryki
  • NA SOS:
  • 10 łyżek oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny lub octu balsamicznego
  • pół łyżeczki musztardy
  • sól,pieprz i cukier do smaku
  • szczypta suszonych ziół prowansalskich
  • pół ząbka czosnku

Opis wykonania

1. Sałatę umyj dokładnie i porwij na kawałki i włóż do duzej miski.
2. Tuńczyka wyjmij z puszki i dodaj do sałaty,rozdrabniając go na nie wielkie kawałki.
3. Pomidory,ogórek i paprykę pozbawiona nasion ,pokrój i dodaj do sałaty.
4. Jaja obierz,poprzekrawaj na połówki i też ułóż w misce.Posyp sałatę oliwkami.
5. Wszystkie składniki sosu wraz z połową ząbka czosnku wymieszaj w zakręconym słoiku po czym polej nim sałatę.
6. Tuż przed podaniem sałatę wymieszaj .
7. Do sałatki można dodać 2-3 ugotowane młode ziemniaczki,mozna tez przygotować grzanki z bułki,którymi posypujemy sałatkę.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0