Składniki

  • 2 filety rybne np. dorsz, morszczuk
  • 1/2 cukinia
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 jajka
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 1/2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka koperku
  • sok z cytryny

Opis wykonania

Filety opłucz i osusz, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki na około 30 minut. Cukinię umyj, obierz ze skórki, a potem pokrój na plasterki. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem i ułóż na nim filety rybne. Następnie obłóż je ze wszystkich stron cukinią. Jogurt naturalny rozbij dokładnie z jajkiem i polej nim zapiekankę. Wierzch posyp obficie startym żółtym serem. Zapiekaj około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu wyłóż zapiekankę na talerz i posyp posiekanym koperkiem. Podawaj z sałatką z pomidorów ze szczypiorkiem.