ABC alergii TESTY ALERGICZNE

Rodzaje alergenów – przyczyny alergii

Rodzaje alergenów - przyczyny alergii

Ustalenie przyczyn alergii wymaga znajomości alergenów występujących w otoczeniu chorego, na co dzień lub sporadycznie i wywołujących reakcje samoistnie lub w połączeniu z innymi alergenami.

Alergeny pokarmowe

  • białka czy żółtka jaj kurzych
  • mleko – jego białko i cukier
  • ryby i owoce morza
  • orzeszki ziemne
  • zboża, głównie pszenica i zawarty w niej gluten
  • cytrusy, głównie banany
  • truskawki, poziomki, maliny
  • jabłka i gruszki
  • czereśnie
  • brzoskwinie
  • słoneczniki
  • selery
  • pomidory
  • ziemniaki
  • szpinak
  • marchew
  • cynamon

Alergeny lekowe

  • penicylina
  • ampicylina
  • cefalosporyny
  • sulfonamidy
  • neomycyna
  • gentamycyna
  • insulina
  • kit pszczeli
  • rumianek

alergeny wziewne

  • pyłki drzew
  • pyłki traw
  • pyłki bylin i ziół
  • mąka
  • cladosporium
  • alternaria
  • karaluchy
  • sierść zwierząt
  • lateks
  • platyna

Alergeny kontaktowe

  • parabeny
  • żywice
  • kwas sorbowy
  • terpentyna
  • formalina
  • konserwanty
  • lanolina
  • perfumy i mieszanki perfumowe
  • henna
  • nikiel
  • złoto
  • geraniol
  • chrom i kobalt
  • pallad
  • rośliny doniczkowe z mleczkiem i włoskami (prymulka)

Alergeny owadów

  • jad pszczół i os
  • jad trzmieli
  • komary
  • mrówki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0