Obiad Przepisy

Risotto alla Milanese

Składniki

  • litr rosołu
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 30 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek
  • cebula drobno posiekana
  • 30 g szynki prosciutto, drobno posiekanej
  • 340 g ryżu np.arborio lub carnaroli
  • pół czubatej łyżeczki nitek szafranu lub pół płaskiej łyżeczki sproszkowanego rozpuszczonego w 2 łyżkach ciepłej wody świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól do smaku

Opis wykonania

Dieta bez jajek, glutenu i orzechów
1.Wlać rosół i wino do rondla i zagotować.
2.W dużym rondlu z grubym dnem roztopić masło zmieszane z oliwą i smażyć cebulę oraz szynkę , aż cebula zmięknie.
3.Dodać ryż i smażyć 2 minuty , dokładnie mieszając aby każde ziarenko pokryło się oliwą z masłem.
4.Wlać do ryżu chochlę rosołu i wymieszać. Gdy ryż wchłonie płyn, wlać kolejną chochlę. Ciągle mieszać aby ryż nie przywarł do dna. Gdy już wleje się połowę rosołu ,dodać szafran , po czym dalej wlewać rosół. Mieszać aż ryż wchłonie rosół i będzie kremowy ,ale nadal odrobinę twardy (al dente)
5.Przyprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem .Dodać parmezan i spróbować. W razie potrzeby dodać sól
UWAGA NA
Kostki rosołowe mogą zawierać śladowe ilości produktów mlecznych lub glutenu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0