Chryzantemy, hodowane w Europie od 300 lat, występują aż w 500 gatunkach – 200 naturalnych i ponad 300 powstałych na skutek skrzyżowania odmian.
Każda z odmian uczula z inną siłą, na co ma wpływ też pora roku i klimat (ta sama odmiana z inną intensywnością uczula w Afryce, Japonii czy Polsce).
Częściej całorocznie (u pracowników kwiaciarń) niż sezonowo (u ogrodników).
Sałatka z chryzantemą
Okazuje się, że na siłę alergii wpływa też specyfika kontaktu z kwiatem czy częstotliwość jego stosowania – nie wszędzie bowiem chryzantema to tylko ozdobny kwiat, kojarzony jak w Polsce – głównie z tradycją dekorowania doniczkami grobów.
W Japonii liście chryzantemy są składnikiem sałatek, dodatkiem do zup (niczym nasza pietruszka naciowa) albo przeżuwa się je w wolnym czasie – to uodparnia organizmy Japończyków na alergię na te roślinę.
Co jest alergenem?
Najsilniejszą alergię powodują liście i kwiaty, bardzo rzadko – łodygi czy pyłki, które mają co prawda aż 38 antygenów.
Świąd i wyprysk na ogół pojawiają się na rękach (głównie dłoniach), rzadziej na twarzy. Na szczęście cięższe reakcje alergiczne są bardzo sporadyczne – takie jak alergiczny nieżyt nosa, astma czy nawet pokrzywka.
Diagnozowanie alergii
Najpowszechniejszą metodą wykrywania tego rodzaju alergii jest próba punktowa z wyciągiem z chryzantem czy test RAST.
Na szczęście problemu można się skutecznie pozbyć na skutek odczulania wyciągiem z chryzantem, rzadziej – oleożywicą, co wymaga systematycznej „immunoterapii”: przez wiele lat.
Alergia krzyżowa
U niektórych alergików można zaobserwować reakcje krzyżowe chryzantem z roślinami i jarzynami np. sałatą, słonecznikiem, cykorią, arniką górską, rumiankiem, stokrotką, bylica pospolitą, mleczem, terpentyną, perfumami.
MN