Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • drobno posiekana cebula
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • drobno pokrojona marchew
  • 55 g boczku wędzonego lub boczku pancetta lub szynki prosciutto (pokrojone na dwucentymetrowe kawałki)
  • 300 g mielonej chudej wołowiny
  • 100 g wątróbek kurczaka oczyszczonych i pokrojonych w kostkę
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 400 g pokrojonych w kostkę pomidorów z puszki z sosem
  • 2 łyżki puree z pomidorów
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1/4 świeżo startej gałki muszkatołowej
  • listek laurowy
  • 4 łyżki śmietany 30% lub kremówki
  • posiekana natka pietruszki do dekoracji (według uznania)
  • wybrany rodzaj makaronu
  • świeżo starty parmezan (według uznania)

Opis wykonania

Dieta bez jajek, glutenu i orzechów:

Rozgrzać w żaroodpornym naczyniu do zapiekanek lub grubym rondlu łyżkę oliwy. Smażyć cebulę 2 minuty lub do czasu, gdy się lekko przyrumieni. Dodać czosnek oraz marchew i smażyć kolejne 2 minuty. dodać boczek i smażyć 2 minuty. Wyjąć boczek i warzywa łyżką cedzakową i odstawić na bok.

Rozgrzać pozostałą część oliwy i smażyć mięso, aż się przyrumieni, cały czas mieszając, by rozbijać grudki. Dodać wątróbkę i dobrze wymieszać. Przełożyć warzywa i boczek do rondla. Połączyć z wołowiną i wątróbkami.

Wlać wino, dodać pomidory i puree z pomidorów. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać gałkę muszkatołową i listek laurowy.

Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając, po czym zmniejszyć ogień do minimum i gotować 75 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać śmietanę i gotować na wolnym ogniu kolejne 45 minut.

Podawać ragu zmieszane z makaronem, natką pietruszki i, jeśli ma się ochotę, miseczką startego parmezanu.

Czas gotowania: 120 minut.

Dieta bez produktów mlecznych, jajek, glutenu i orzechów:

Postępować zgodnie z przepisem, lecz użyć śmietanki sojowej zamiast śmietany 30% lub kremówki oraz bezmlecznego parmezanu (zwanego niekiedy wegańskim parmezanem) – uważajcie, czasami bywa bardzo słony.