Składniki

  • 225 g mąki
  • szczypta soli
  • łyżka proszku do pieczenia
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • 45 g drobnego brązowego cukru
  • 45 g roztopionego masła lub margaryny
  • 2 jabłka bez skórki – starte
  • 55 g rodzynek
  • 175 ml mleka
  • brązowy cukier trzcinowy do posypanie (według uznania)

Opis wykonania

Dieta bez jajek i orzechów:

Wyłożyć 12 zagłębień w blasze do bułeczek średniej wielkości papierowymi foremkami lub wysmarować blachę tłuszczem. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.

Przesiać mąkę, sól, proszek do pieczenia i cynamon do miski. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Powinno powstać gęste, mokre ciasto.

Przełożyć do przygotowanych foremek (powinny być wypełnione po brzegi). Piec w piekarniku około 20 minut, aż wyrosną, przyrumieniają się lekko i będą jędrne w dotyku. Przełożyć na kratkę do wystygnięcia.

Czas pieczenia ok. 20 minut.

Dieta bez produktów mlecznych, jajek i orzechów:

Postępować zgodnie z przepisem, ale zastąpić masło lub zwykłą margarynę bezmlecznym substytutem, a mleko krowie – mlekiem sojowym, ryżowym lub owsianym.