Składniki

  • 15 g masła
  • 75 g granulowanego cukru
  • 100 g ryżu krótkoziarnistego
  • 1 l mleka
  • laska wanilii
  • sól
  • 150 ml śmietany kremówki

Opis wykonania

Piekarnik nagrzewamy do 160 st. W żaroodpornym naczyniu roztapiamy masło. Dodajemy cukier i mieszamy. Wrzucamy ryż, ponownie mieszamy tak, aby ziarenka pokryły się z masłem z cukrem.
Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i wyjmujemy nasiona. Następnie dorzucamy ją, wraz z nasionami, do mleka. Wlewamy mleko z wanilią do ryżu, mieszamy drewnianą łyżką, aby rozbić wszelkie grudki.
Dodajemy sól oraz śmietanę i powoli doprowadzamy do stanu blisko wrzenia. Wyjmujemy laskę wanilii. Naczynie wstawiamy pudding do piekarnika i pieczemy 90-120 min. Masę mieszamy po 30 min., a następnie jeszcze raz, po godzinie.

WERSJA BEZ PRODUKTÓW MLECZNYCH: mleko zastępujemy taką samą ilością bezmlecznego odpowiednika. Zamiast litra mleka krowiego, możemy użyć np. 500 ml mleka sojowego i 500 ml ryżowego. Kremówkę zastępujemy śmietaną sojową. Możemy również użyć mleka waniliowego, ale trzeba wówczas pamiętać, żeby dodać tylko pół laski wanilii.