Składniki
  • woreczek ryżu
  • ok. 200g pieczarek
  • 1/2 puszki czerwonej fasolki
  • 12 czarnych oliwek
  • 1 cebula
  • ew. czosnek
  • puszka pomidorów krojonych
  • sól
  • pieprz ziołowy
Sposób przygotowania

Ryż gotujemy al dente.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli wlewamy pomidory z puszki, rozgniatamy je widelcem a następnie dodajemy pokrojone pieczarki, ew. zmiażdżony czosnek i dusimy na małym ogniu. Kiedy sos zgęstnieje a pieczarki zmniejszą swoją objętość dorzucamy odsączoną fasolkę oraz pokrojone oliwki i doprawiamy solą, pieprzem ziołowym do smaku.
Małe naczynie żaroodporne lub kokilki smarujemy masłem po czym wykładamy ugotowany ryż a na to warzywa w sosie. Całość zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut

Dodatkowe informacje

Czas przyrządzenia: 40 min.

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 2

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.