Składniki

  • 6 średnich pomidorów
  • 4 ogórków konserwowych
  • ogórek wężowy
  • 1 szklanka śmietany lub jogurtu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • kilka liści sałaty
  • sól, pieprz

Opis wykonania

1. Pomidory myjemy, suszymy a następnie odcinamy wierzch. Wydrążamy miąższ zostawiając tak 0,5 cm ścianki. Odwracamy i na chwilę zostawiamy.

2. Wężowego ogórka obieramy i z ogórkiem konserwowym ścieramy osobno na tarce o dużych oczkach. Surowego ogórka posypujemy solą i odstawiamy na 10minut. Następnie osączamy.

3. Przygotowujemy sałatkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Szczypiorek i koperek myjemy i kroimy. Śmietanę mieszamy z sokiem z cytryny, zieleniną czosnkiem i ogórkami. Doprawiamy do smaku.

4. Pomidory wypełniamy sałatką z ogórków, przykrywamy odkrojonymi wierzchami. Układamy na talerzu udekorowanym liściem sałaty.

Smacznego!!!