Składniki

  • 2 kg małych pieczarek
  • mąka i bułka tarta do panierowania
  • 2 jajka
  • olej
  • 1/2 szklanki octu
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli
  • 20 dag pikantnego ketchupu
  • 3 średnie cebule
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz

Opis wykonania

1. Pieczarki oczyszczamy, panierujemy w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju.

2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy na łyżce rozgrzanego oleju. Ocet, jedną szklankę oleju i jedną szklankę wody mieszamy z cukrem, solą i ketchupem. Wkładamy liść i ziele. Gotujemy około 5 minut na małym ogniu. Doprawiamy pieprzem. Następnie dodajemy cebulę i dusimy jeszcze około 5 minut. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z pieczarkami. Od razu podajemy.

Smacznego!!!