Składniki

  • 1 paczka suszonych drożdży
  • 0,5 kg mąki (może być wymieszana z pełnym ziarnem 3:1)
  • sól
  • puree pomidorowe lub koncentrat
  • 2 cebule drobno posiekane
  • warzywa na obłożenie na wierzchu
  • tofu – pokruszone
  • oliwa z oliwek

Opis wykonania

wersja bezmleczna –
drożdże rozpuść w szklance wody, dodaj do mąki i posól – wyrobione ciasto odstaw na 20 min.
cebulę podsmaż z koncentratem pomidorowym, podduś, dopraw solą z pieprzem
ponownie wygnieć ciasto, rozwałkuj i zrób z niego 4 duże placki lub 8 małych (jak pizzeryjki)
każdy placek posmaruj masą pomidorowo-cebulową, obłóż ulubionymi warzywami (plastrami pomidorów, cukinii..) i tofu

jeśli ser żółty ci nie szkodzi całość obsyp serem i wstaw do dobrze rozgrzanego piekarnika w temp. 200 st.
Piec na złoty kolor

wersja niewegetariańska – z mielonym mięsem jako farsz na podpłomyki