ABC alergii ODCZULANIE

Odczulanie mąką fistaszkową i proszkiem jajecznym

Odczulanie mąką fistaszkową i proszkiem jajecznym

Wielokrotnie naukowcy próbowali odczulać na pokarmy tak, jak się odczula przy nieżytach wiosennych. Często jednak okazywało się to nieskuteczne, a nawet wywoływało pokrzywki i inne niepokojące objawy.

Alergia pokarmowa przebiega nie tylko w układzie pokarmowym, ale i w nosie, gardle, płucach i skórze – wszędzie tam, gdzie przeciwciała IgE działają w komórkach tucznych, uwrażliwiając tkanki na alergen.

A gdy ten alergen ponownie trafi do organizmu – komórki tuczne uwolnią histaminę, co doprowadzi do obrzęków, wysypki czy kurczy żołądka.

Odczulanie przy alergii pokarmowej jest testowane w formie doustnej, co pozwala złagodzić objawy, wytwarzając tolerancję na alergen. Jak jest w przypadku alergii na orzeszki ziemne? W Stanach uczulonych na fistaszki jest ponad 1,8 mln osób, u nas znacznie mniej, ale lepiej na nie uważać, tym bardziej, że dodawane sa powszechnie nie tylko do słodyczy, ale i gotowych dań obiadowych czy ostatnio – sosów do mięs.

Mąka fistaszkowa

Leczenie polega na podawaniu alergikom rosnącej dawki mąki fistaszkowej – od równowartości 1/1000 orzeszka aż do 1 fistaszka dziennie. To jednak nie pozwala wciąż na bezkarne jedzenie snickersów czy orzeszków solonych. Mąka fistaszkowa jednak jest bazą do szczepionki – z białkiem zmienionym tak, by nie wywoływało reakcji alergicznych.

Odczulanie mąką fistaszkową i proszkiem jajecznymProszek jajeczny

Odczulanie dzieci z alergią na jajka metodą doustną – podając proszek jajeczny – też przyniosło złagodzenie objawów. Taką metodę stosuje się co najmniej 2 lata i w tym czasie udaje się wytworzyć tolerancję na jajka.

Podejmowanie odczulania przez alergologów jest ważne, gdyż to właśnie alergia pokarmowa na jaja i orzeszki (oraz mleko) jest najczęstszą alergią u dzieci, doprowadzania nawet do całkowitego zatkania dróg oddechowych i wstrząsu anafilaktycznego. Na szczęście większość dzieci z alergią przy zmianie diety wyrasta z niej do 6 roku życia (najwięcej – z alergii na mleko).

Zacząć od niemowląt

Naukowcy czynią starania, by interweniować już w pierwszym roku życia dziecka – by wpłynąć na kształtujący się układ odpornościowy. Nie do końca wciąż wiadomo, czy na tym etapie życia bardziej skuteczne jest unikanie potencjalnego alergenu czy wręcz przeciwnie – wczesny kontakt i przyzwyczajanie organizmu do niego. Co oczywiście nie znaczy, że rodzice powinni podawać niemowlęciu fistaszki czy jaja, by zapobiec alergii. Wtedy skutki mogą być naprawdę groźne.

Dlatego wielu pediatrów woli przestrzegać przed podawaniem tych produktów dzieciom przed 3 rokiem życia.
Co czwarty rodzic uważa, że jego dziecko ma na coś alergię, gdy tymczasem są to na ogół nietolerancje pokarmowe, czasem krótkotrwałe, a alergia pokarmowa dotyczy tylko 8% dzieci. Szczególnie w USA rodzice są przewrażliwieni – dlatego tak popularne są tam słodycze bezmleczne i bez orzeszków (np. torty urodzinowe).

Testy skórne się mylą?

http://www.dreamstime.com/-image3868106Okazuje się, że uczuleniowe testy skórne wykrywają alergię pokarmową nawet tam, gdzie jej nie ma i to aż w 60% przypadków – dlatego podstawą diagnozy są badania krwi, pokazujące ilość przeciwciał powiązane z długotrwałymi objawami.

Z drugiej zaś strony trwają badania naukowe nad bezpiecznym preparatem ziołowym, który jest w stanie zablokować reakcję alergiczną w długim okresie.
Z czasem diagnozowanie będzie już prowadzone na etapie genów – oceniając genotyp dziecka ustali się, czy jest zagrożone alergią, by móc zareagować przed pierwszymi objawami.
(PN)

Źródło – Newsweek/482007

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *