Składniki

  • 35 dag łuskanych orzechów
  • 8 płaskich łyżek cukru pudru
  • 3 garście cukru kryształu
  • 8 żółtek
  • 25 dag masła
  • laska dobrej jakości wanilii
  • suche wafle bezlutenowe

Opis wykonania

Dieta bezglutenowa

Rozpuścić cukier kryształ na karmel na patelni z grubym dnem. Stopniowo dodawać orzechy, poruszając patelnią, aby równomiernie pokryły się karmelem.

Gotowe wyłożyć na tacę lub stolnicę, grubo posmarować masłem (dzięki temu nie przywrą do powierzchni), gdy ostygną, posiekać.

Masa:

Na patelni rozpuścić masło, dodać rozciętą wzdłuż laskę wanilii. Ogrzewać ok. 20 minut na bardzo małym ogniu. Uważać, aby masło nie zbrązowiało (można co jakiś czas zdjąć garnek z ognia). Wyjąć wanilię, ostudzić.

Sklarowane, ostudzone masło utrzeć z cukrem pudrem (najlepiej pałką w makutrze), dodając stopniowo po jednym żółtku. Gdy krem podwoi swoją objętość i będzie miał konsystencję majonezu, dodać posiekane orzechy w karmelu.

Przygotować dwie deski. Na jednej rozłożyć wafle, rozprowadzić masę nugatową na grubość około 3 cm, przykryć czystymi waflami.

Obciążyć wierzch drugą deską – docisnąć czymś ciężkim na przykład grubą książką. Odstawić w zimne i suche miejsce, ale nie do lodówki, w przeciwnym razie wafle zmiękną. Kroić ostrym nożem, gdy masa stwardnieje.

Rady:

Zamiast prawdziwej wanilii można do masy dodać cukier waniliowy – pracy dużo mniej (nie gotujemy masła), choć smak nie ten sam.