Składniki

  • 1/2 szklanki kasy jaglanej
  • 25 dag włoszczyzny (1 mała marchewka, 1 mała pietruszka, 1 cebula lub kawałek białej części pora, plasterek selera)
  • 1,5 l wody
  • 20 dag ziemniaków
  • 2-3 dag masła
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego, 1 malutki listek laurowy, 1/2 łyżeczki całych ziaren pieprzu, szczypta suszonego lubczyku, sól, pieprz, 1-2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki do posypania

Opis wykonania

Dieta bezglutenowa

Kaszę jaglaną sparzyć wrzątkiem, osączyć na sicie. Zalać zimną wodą w stosunku 2:1, posolić i ugotować.

Warzywa i ziemniaki obrać, opłukać. Ugotować wywar z kości i warzyw. Wywar przecedzić, dodać przyprawy, ugotować na nim pokrojone w kostkę ziemniaki.

Gdy ziemniaki zmiękną, dodać ugotowaną kaszę jaglaną, masło i posiekaną zieloną pietruszkę, wymieszać.

Krupnik doprawić solą i pieprzem do smaku.