KUCHNIA ALERGIKA Życie z alergią

Mleko roślinne – czy jest bezpieczne dla alergików?

mleko

W sklepach znajdziemy różne rodzaje mleka. Oprócz popularnego krowiego, producenci coraz częściej podsuwają nam mleko roślinne, które może zastąpić to tradycyjne. Czy taka alternatywa jest bezpieczna dla osób uczulonych?

Alergia na mleko kontra mleko roślinne

Mleko jest obecnie jednym z najbardziej popularnych alergenów. Wywołuje alergię pokarmową, która zwykle dotyka dzieci do 3. roku życia. Najczęściej uczula mleko krowie, a właściwie zwarte w nim białka, które są traktowane jako obce przez ludzki organizm. Pokrzywka czy problemy z jelitami to niektóre z objawów takiego uczulenia. Alergenem może być nawet pokarm  matki. Specjaliści zalecają więc przyjmowanie innego mleka, które dostarczy nam niezbędnych składników odżywczych, pomagających w prawidłowym rozwoju. Mleko sojowe czy migdałowe stało się alternatywą mleka krowiego. Czy każdy może je pić?

 Migdałowe

Migdałowe mleko stało się niezwykle modne. Nawet lekarze potwierdzili jego pozytywne właściwości, więc szybko określono je mianem zastępcy mleka krowiego. Jednak zaobserwowano przypadek, gdzie karmione tylko mlekiem migdałowym dziecko, zachorowało na szkorbut. W obecnych czasach raczej nie ma mowy o tej chorobie, która rozwinęła się u malucha przez brak odżywczych substancji. Matka dziecka nie dostarczyła mu witamin i minerałów niezbędnych do wzrostu kości. Roślinny zamiennik nie może w pełni zastąpić mleka matki czy witaminowych mieszanek, dlatego wprowadzając je do diety należy pamiętać o uzupełnieniu ich braku. Tylko wtedy dziecko będzie w stanie prawidłowo rosnąć. Na płyn  z migdałów powinny uważać osoby uczulone na orzechy.

 Kokosowe

Mleko kokosowe pojawiło się w naszych sklepach znacznie wcześniej niż migdałowe. Ono także stało się zamiennikiem mleka krowiego. Jego cena jest dość wygórowana, ale możemy przygotować je samodzielnie. Ten rodzaj nadaje się do przygotowania wszelkich posiłków czy wypieków. Jednak w przypadku osób uczulonych na orzechy, podobne jak migdałowy brat, może wywołać reakcje alergiczne. Dzięki zawartych w nim tłuszczy, doskonale wpływa na rozwój mózgu. Może być stosowane w przypadku alergii na  krowie i nietolerancji laktozy. Należy jednak pamiętać, aby wybierać tylko te naturalne, bez sztucznych dodatków.

 Sojowe

mleko migdałowe

Nie od dziś wiemy, że soja jest bardzo zdrowa ale jest też alergenem.  Sojowe zastąpi nam krowie, o ile nie jesteśmy uczuleni na soję lub rośliny strączkowe. Ten roślinny zamienniki chroni organizm przed chorobami serca. Mleko sojowe jest także zalecane osobom na diecie. Przy alergii na soję, sięgnijmy raczej po inne rodzaje mleka.

Katarzyna Antos

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0