Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g migdałów, bez skórki, zmielonych
  • 210 g margaryny bezmlecznej, schłodzonej
  • 50 g drobnego cukru najlepiej z dodatkiem naturalnej wanilii
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub z migdałów
  • cukier puder do posypania

Opis wykonania

Mąkę przesiać najlepiej na stolnicę, dodać szczyptę soli, cukier, pokrojoną w „piórka zimną margarynę bezmleczną, oraz zmielone migdały.

Wszystkie składniki posiekać nożem, a gdy się połączą zagnieść gładkie i pulchne kruche ciasto.

Podzielić ciasto na 2 kule, zawinąć szczelnie w folię i włożyć na godzinę do lodówki.

Rozgrzać piekarnik do 180°C, termoobieg. Płaską blachę do pieczenia wyłożyć papierem.

Schłodzone, kruche ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, odrywać od kuli kawałki ciasta, wytoczyć kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na przygotowaną blachę, jedna obok drugiej, zachowując niewielkie odstępy.

Piec ok. 15 min, będą tylko lekko zrumienione (bardziej od spodu)
Wyjąć z piekarnika od razu ostrożnie przekładać na talerz posypując szczodrze cukrem pudrem