Maszyny do lodów
Fotografia dostarczona przez partnera

Podstawą wyposażenia każdej lodziarni oraz niektórych cukierni i kawiarni jest maszyna do lodów, dzięki której ich produkcja staje się prosta i szybka. Jaką maszynę najlepiej wybrać, na co zwrócić uwagę i dlaczego warto zainwestować także w urządzenia do produkcji lodu oraz bitej śmietany?

Rodzaje maszyn do produkcji lodów

Wybór maszyny do lodów zależy przede wszystkim od tego, jakiego typu produkty chcemy wytwarzać. Do przygotowania coraz popularniejszych lodów rzemieślniczych i naturalnych sorbetów na bazie owoców lub soków służą frezery, czyli maszyny, które odpowiadają za cały proces produkcji lodów – schładzanie, mieszanie, napowietrzanie oraz zamrażanie mieszanki lodowej. Do wyboru mamy maszyny pionowe lub poziome, czyli takie, w których cylinder umieszczony jest wertykalnie lub horyzontalnie. Od jego rozmiaru zależy w dużej mierze wielkość produkcji. Położenie poziome umożliwia równomierne napowietrzanie przygotowanej mieszanki. Do produkcji lodów włoskich i mrożonych jogurtów służą urządzenia nieco innego typu – automaty do lodów soft. Ich konstrukcja składa się z pary niezależnych komór, co umożliwia produkcję  dwóch różnych smaków oddzielnie lub razem. Są bardzo proste w obsłudze, posiadają  zautomatyzowany system chłodzenia, mieszania i dozowania oraz umożliwiają szybką produkcję lodów z gotowych mieszanek. Niektóre modele posiadają licznik ilości wydanych porcji.

Parametry, które mają znaczenie

Doświadczeni sprzedawcy lodów z reguły wiedzą czego potrzebują do swojego lokalu. Jednak jeśli jest to pierwsza inwestycja w maszynę do lodów, należy wiedzieć na co zwrócić uwagę, aby zoptymalizować wybór. Przede wszystkim należy wiedzieć jaka jest ilość agregatów, które odpowiadają za wydajność urządzenia oraz w jaki sposób jest ono chłodzone – wodą czy powietrzem. W przypadku frezera ważna jest nie tylko wielkość cylindra i jego położenie, ale również ilość dostępnych funkcji. Jeśli lodziarnia koncentruje się na ofercie ograniczonej do kilku smaków, a produkcja odbywa się na niewielką skalę, warto zastanowić się nad wyborem dwucylindrowej maszyny, która łączy funkcje frezera i pasteryzatora. Niezależnie od wyboru maszyny, należy przyjrzeć się wydajności oraz systemowi chłodzenia urządzenia.

Maszyna do produkcji bitej śmietany

Decydując się na produkcję i sprzedaż lodów w lodziarni, cukierni lub kawiarni, warto mieć w wyposażeniu urządzenie do produkcji bitej śmietany. W niektórych przypadkach wystarczy zwykły syfon, jednak jeśli chcemy oferować oprócz lodów również lodowe desery, maszyna do bitej śmietany to opcja, którą należy rozważyć z dwóch, głównych powodów. Po pierwsze automaty do bitej śmietany gwarantują szybką produkcję dużych ilości tego przysmaku, a po drugie śmietana z automatu ma zawsze niezmienną strukturę i idealną konsystencję, a przede wszystkim neutralny smak, co jest zasługą zastosowania powietrza, a nie jak w przypadku syfonów – podtlenku azotu.

Maszyna do produkcji lodu

Kolejnym urządzeniem, które powinno znaleźć się w lodziarni, cukierni lub kawiarni jest maszyna do produkcji lodu. W zależności od potrzeb i profilu lokalu, do wyboru mamy dwa typy sprzętów – maszyny do lodu kruszonego oraz wytwornice lodu łuskowego. Oba rodzaje przydają się do produkcji i dekoracji deserów lub mrożonej kawy, choć lodu łuskowego używa się najczęściej w szeroko pojmowanej produkcji spożywczej, np. w piekarnictwie i rybołówstwie.