Składniki

  • 3 łyżki mirin (wina ryżowego)
  • 2 łyżki sake
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 125 g pasty miso ze słodkiego ryżu
  • 4 filety łososia (ze skórą) – około 170 g każdy

Opis wykonania

Dieta bez produktów mlecznych, jajek, glutenu i orzechów

Wlać mirin i sake do małego rondla. Dodać cukier i lekko podgrzać, mieszając, aż cukier się rozpuści.

Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać pastę miso i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.

Ułożyć łososia pojedynczą warstwą w niemetalowym naczyniu. Zalać marynatą. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny lub do następnego dnia.

Rozgrzać elektryczny grill. Ułożyć rybę skórą do góry na folii aluminiowej na ruszcie i grillować 3 minuty.

Odwrócić rybę na drugą stronę i grillować kolejne 3 minuty, aż się lekko przyrumieni, a mięso będzie miękkie.

Marynowanie ryby w paście miso i sake jest tradycyjnym japońskim sposobem marynowania nadającym się doskonale w przypadku łososia. Miso to pasta robiona ze sfermentowanej soi. Jest gęsta i słona. Proces fermentacji nadaje jej ostry smak. Ma też bogaty, karmelowy posmak, który świetnie pasuje do chrupiącej, przyrumienionej ryby. To danie jest wystarczająco wykwintne, by podawać je na nieoficjalnym spotkaniu lub kolacji.

Ważne. Uwaga na niektóre rodzaje miso, które mogą być z innych ziaren, na przykład pszenicy lub jęczmienia. Tradycyjne miso robi się ze sfermentowanej soi oraz koji, sfermentowanego ryżu, jednakże przejrzyjcie składniki przed zakupami.