Składniki

  • 2 łyżki drobno mielonych liści zielonej herbaty (maccha lub z całych liści)
  • 300 ml mleka – zamiennie: sojowego, owsianego, ryżowego
  • 50 g cukru pudru
  • 250 ml śmietany kremówki lub jedwabistego tofu (lub lekko ubitej smietany sojowej)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • laska wanilii

Opis wykonania

Z braku sproszkowanej herbaty należy 4 torebki zielonej herbaty parzyć w 4 łyżkach wrzątku przez kwadrans; torebki z herbatą i wodą dokładamy do mleka i zaparzamy z wanilią – mocno wyciskamy torebki i wyrzucamy je po uzyskaniu mocnego koloru. Jeśli mamy proszek maccha to wrzucamy go do miski żaroodpornej, i podgrzanym mlekiem niemal do wrzenia zalewamy zieloną herbatę. Mieszamy, by pozbyć się grudek, przelewamy przez sitko do rondla i odstawiamy do ostygnięcia i nabrania koloru, dorzucamy laskę wanilii, podgrzewamy i mieszamy, nasiona wyjęte z wanilii dodajemy do mleka.

dla mających alergię na jaja – Do mleka dodajemy 50 g cukru pudru, dobrze mieszamy, mleko schładzamy i ubijamy z 5 łyżkami schłodzonego mleka skondensowanego

dla niemających alergii na jaja – po wyjęciu wanilii ubijamy 2 żółtka z cukrem do gęstości, ponownie gotujemy mleko i pomału przelewamy do żółtek nie przestając ubijać; wszystko znowu przelać do rondla i na małym ogniu podgrzewać mieszając aż masa zgęstnieje; gotujemy do 10 min. bez wrzenia, aż uzyskamy gęsty ciemnozielony sos i odstawiamy do ostygnięcia

śmietanę sojową ubijamy z solą, ale nie do sztywności; łyżką dodajemy do sosu, przelać do pojemnika i mrozić aż całość stężeje przy brzegach (4 godz.); lody bez jaj szybciej się rozpuszczają po wyjęciu z zamrażalnika