Składniki

  • 5 sztuk podudzia kurczaka bez skóry (mogą być dowolne kawałki)
  • 100 g suszonych bezpestkowych śliwek BIO
  • 2 duże kwaskowe jabłka
  • ½ kubka soku jabłkowego
  • ½ kubka bulionu
  • majeranek, sól, pieprz, liść laurowy
  • sok z jednej cytryny
  • olej do smażenia

Opis wykonania

Kurczaka opłukać, ściągnąć skórę pod którą znajduje się tłuszcz, osuszyć, posolić, popieprzyć i oprószyć majerankiem, wstawić na 15 minut do schłodzenia
Śliwki zalać sokiem z jabłek
Na rozgrzanym oleju obsmażyć podudzia z każdej ze stron na rumiany kolor
Przełożyć obsmażone kawałki mięsa do wcześniej przygotowanego naczynia, w którym się będą piekły, dodać śliwki wraz z sokiem, w którym się moczyły, dolać bulion, liść laurowy
Obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, pozbawiając je nasion, skropić je sokiem z cytryny, rozłożyć kawałki jabłek pomiędzy kawałkami mięsa
Nagrzać piekarnik do 190°C, wstawić naczynie z kurczakiem przykryte szczelnie folią aluminiową lub pokrywką, piec aż mięso będzie miękkie
Danie smakuje doskonale z ugotowanym na sypko ryżem i zieloną sałatą