Przepisy

Kurczak pieczony w oliwie z oliwek

Składniki

Składniki

  • 1,1-1,4 kg kurczak z hodowli naturalnej
  • cytryna
  • świeża natka pietruszki, trybula lub majeranek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania

Opis wykonania

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.

Kroimy cytrynę na pół, wyciskamy sok i skrapiamy nim kurczaka. Wyciśniętą cytrynę oraz połówki cebuli wkładamy do środka. Jeżeli chcemy atrakcyjnie udekorować kurczaka, możemy położyć cytryny na blasze obok.

Siekamy drobno zioła i mieszamy je z odrobiną oliwy. Delikatnie odciągamy skórę od piersi kurczaka i wypełniamy ziołami przestrzeń między mięsem i skórą.

Wcieramy palcami oliwę w skórę kurczaka, następnie posypujemy obficie solą i pieprzem.

Pieczemy godzinę lub do czasu, aż kurczak będzie przyrumieniony, a z nakłutego udka będzie wypływał klarowny sos.

Dodatkowe informacje

Czas przyrządzenia: 60 min.

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 4

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0