Alergie pokarmowe OWOCE i WARZYWA
Które owoce uczulają nas najbardziej?

To prawda, że żadne krajowe owoce nie mają tyle witamin co cytrusy, jednak wielu dietetyków podkreśla, że dla organizmu najlepsze jest to, co rośnie w jego klimacie, a zatem warzywa i owoce krajowe, gdyż do takiej diety dostosowane mamy organizmy – w zakresie przyswajania i przetwarzania pokarmu, co organizm wykształca od pokoleń.
Gdzie znajduje się witamina C?
Witaminę C w dużej ilości znaleźć można też w żurawinie, dzikiej róży (30 razy więcej niż cytryna), porzeczkach (czarne mają 4 razy więcej niż cytryny) czy truskawki, czerwona papryka, a nawet kalafior i szpinak. Również rzeżucha, brokuły, kapusta, pomidory i …ziemniaki.
Cytrusy mają w swoim składzie także antyutleniacze i pektyny. Poprawiają odporność i usprawniają pracę krwinek. Usuwają z organizmu toksyny i wspomagają procesy trawienne, w tym – regulują pracę jelit, są źródłem kwasu foliowego, wspomagając funkcjonowanie układu nerwowego i działają krwiotwórczo. Mają też beta-karoten, niezbędny dla skóry i wzroku, a ich aromat łagodzi uczucie stresu i stany napięcia.
Alergie na owoce morza i oliwki
W krajach śródziemnomorskich znacznie rzadziej niż w naszej części Europy mieszkańcy mają problemy z alergiami na owoce morza i oliwki, z kolei nam częściej szkodzą banany i mandarynki niż jabłka, choć dość dobrze organizmy reagują na produkty importowane, które jednak (z punktu widzenia biologii) są wciąż nowością dla naszych organizmów, na którą te bardziej wrażliwe reagować mogą alergią.
Oczywiście, należy pamiętać też o walorach odżywczych i witaminach cytrusów dojrzewających na drzewach i jedzonych prosto z nich, a tych, które trafiają na nasze półki sklepowe – i zyskują właściwy kolor (ale niekoniecznie taką samą ilość witamin i minerałów) w dojrzewalniach, co jest standardem w przypadku bananów, często z użyciem chemicznych oprysków.
Alerie pokarmowe nie tylko u dzieci
Nieprawdą jest, że alergie pokarmowe dotyczą tylko dzieci i ci, którzy nie mieli alergii na owoce w dzieciństwie w życiu dorosłym będą od nich wolni.
Problemy uczuleniowe i żołądkowo-jelitowe mogą nas bowiem dopaść nawet na emeryturze, choć w tym drugim przypadku nie zawsze jest to alergia, a uczulenie może być reakcją organizmu nie na owoce, a na pestycydy, którymi były spryskane czy konserwanty zapewniające ich przetrwanie w trakcie transportu.
Oczywiście im skórka cieńsza (winogrona) tym dla nas gorzej, gdyż ryzyko przedostania się substancji chemicznych jest większe. W tym przypadku bezpiecznym cytrusem wydaje się być np. pomelo, w którym owoc chroniony jest grubą skórą.
Choć zazwyczaj u małych dzieci objawy alergii pokarmowej ustępują do 7 roku życia, niejednokrotnie przechodzą w inną fazę alergii – wziewną, występuje zagrożenie astmą i mówimy wtedy o marszu alergicznym.
« 3 maja Światowym Dniem Astmy