Składniki

Składniki

  • 100g kaszy gryczanej
  • 100g soczewicy
  • 2-3 jajka (zamiast nich można użyć bezglutenowy zamiennik jajka w proszku)
  • bezglutenowa bułka tarta (ja używam firmy Bezgluten)
  • płatnki kukurydziane (corn flakes) do panierowania
  • natka pietruszki
  • dowolny tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania

Opis wykonania

Kaszę w jednym garnku, soczewicę w drugim, ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, a nawet bardziej, wszystko musi być mięciutkie nawet trochę rozgotowane.Przestudzić, włożyć do dużej miski, dodać 1-2 jajka, sól, pieprz do smaku oraz natkę pietruszki drobno posiekaną. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Panierować w jajku i w bułce tartej lub w rozkruszonych płatkach kukurydzianych corn flakes. Smażyć aż się zarumienią a każdej strony. Gotowe 🙂

Kotlety można podawać z najróżniejszymi sosami. Ja zrobiłam SOS POMIDOROWY (zeszklić drobno posiekaną cebulkę na oliwie, dodać puszkę krojonych pomidorów bez skórki, po odparowaniu części wody, dodać łyżkę śmietany dla złagodzenia smaku – sos gotowy!). Można zrobić SOS KOPERKOWY (świeży koperek w podgrzanej dla zgęstnienia śmietanie). Można SOS PIECZARKOWY (zeszklić posiekaną cebulkę, dodać drobno pokrojone lub starte na tarce pieczarki, sól, pieprz, po przesmażeniu pieczarek dodać śmietanę, wymieszać). Można również podawać z GULASZEM – te kotlety są przecież bezmięsne i do mięska jak najbardziej pasują 🙂 Albo z samym ogóreczkiem kiszonym. Smacznego!

Dodatkowe informacje

Czas przyrządzenia: 60 min.

Poziom trudności: średni

Liczba porcji: 10

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.