Składniki
  • woreczek ryżu
  • 2 papryki
  • 7 rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • SOS:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu ryżowy/jabłkowego/vinegrett
  • 1 łyżka sosu sojowy (można pominąć)
  • 1 łyżka musztardy
Sposób przygotowania

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski.
Rzodkiewkę kroimy na plastry, następnie każdy z nich przekrajamy na pół.
Siekamy drobno szczypior, ananasa odsączamy z wody po czym łączymy wszystkie warzywa z ryżem.

W osobnym naczyniu łączymy składniki na sos w proporcji 2:2:1:1, polewamy nim naszą sałatkę i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Sałatka smakuję najlepiej jeszcze lekko ciepła.
W wyniku przechowywania jej w lodówce ryż robi się lekko twardy.

Ervisha

 

Dodatkowe informacje

Czas przyrządzenia: 20 min.

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 4

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.