Składniki
  • mąka
  • masło/margaryna bezmleczna
  • cukier trzcinowy
  • 6 jaj
  • sok z pomarańczy
  • zmielone migdały
  • skórka otarta z pomarańczy
  • śmietanka 36%
  • syrop pomarańczowy
  • czekolada gorzka/mleczka pół tabliczki
  • kakao gorzkie
  • proszek do pieczenia
Sposób przygotowania

Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
190 g masła/ margaryny bezmlecznej
75 g cukru (najlepiej trzcinowy)
2 łyżki stołowe kakao
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajo
1 żółtko
50 g zmielonych migdałów
Skórka otarta z pomarańczy
Masa:
120ml śmietanki 36%
100g cukru
20ml syropu pomarańczowego
4 jaja
4 łyżki soku z pomarańczy
Skórka pomarańczowa otarta z 2 większych pomarańczy

Przygotowanie:
Kruche ciasto: wymieszaj wszystkie suche składniki, dodaj masło/margarynę pokrojone na małe kawałki, żółtko i jajko. Wyrabiaj przez chwile i odłóż na 30 minut do lodówki (jeśli ciasto nie będzie się chciało zlepić w kulkę dodaj odrobinę wody). Rozwałkuj i piecz w temp 170 stopni przez 12 minut (nie ma być całkowicie upieczone). Masa: Śmietankę ubij mikserem na sztywno. Jajka wymieszaj z cukrem, dodaj skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy i syrop pomarańczowy. Śmietanę połącz z masą jajeczną. Krem wylej na podpieczony spód. Piecz w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Po ostygnięciu zetrzyj na tarce gorzką lub mleczną czekoladę i posyp nią swoją tartę. 
SMACZNEGO! 🙂

Dodatkowe informacje

Czas przyrządzenia: 60 min.

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 12

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.