Jakie są typy alergii pokarmowych?

Osoby najsłabiej uczulone (z najsłabszą reakcją na alergeny pokarmowe) alergeny te mogą być tolerowane przy spożywaniu w niewielkiej ilości – np. kilka malin czy poziomek – bądź też są wprowadzane do diety w niewielkich dawkach po kilku miesiącach eliminacji z jadłospisu.

Niestety w wielu przypadkach alergia pokarmowa ma charakter stały – występuje niezależnie od tego, jak często spożywamy dany pokarm.

Wyróżniamy 4 typy alergii pokarmowych –

  • uczulenie tj. reakcję stałą – występuje każdorazowo po spożyciu alergizującej potrawy
  • reakcję skumulowaną – gdy w organizmie nagromadzi się dostateczna ilość alergenów
  • reakcję zmienną – alergen w pewnych okolicznościach wywołuje reakcję alergiczną, w innych nie
  • uzależnienie – gdy mamy trudną do pohamowania potrzebę zjedzenia szkodzącej nam żywności.
    (AZ)

Czytaj więcej w Kuchni alergików B. Jakimowicz-Klein/ Wyd. Astrum