Jaka mąka na diecie odchudzającej

Postanowiłaś zrzucić zbędne kilogramy i stajesz przed wyzwaniem, jakim jest ułożenie racjonalnego jadłospisu? Zastanawiasz się, jaką mąkę wybrać na diecie i jak dania mączne wpłyną na proces chudnięcia? Wyjaśniamy i podpowiadamy, jak przygotować pełnowartościowe danie lekkostrawne bez konieczności rezygnacji z ulubionych smaków.  

Jaka mąka na diecie – czy warto uwzględniać dania mączne w jadłospisie?

Jaka mąka na diecie odchudzającej będzie najlepsza i czy w ogóle powinniśmy uwzględniać dania mączne w menu, jeśli chcemy schudnąć? Wbrew powszechnej opinii, potrawy na bazie mąki mogą być zdrowe, pełnowartościowe, lekkostrawne i sprzyjać zrzuceniu zbędnych kilogramów – wystarczy sięgnąć po odpowiedni produkt. Aby przygotować lekkie, domowe pieczywo, zdrowy obiad z makaronem,  czy ciasto na deser warto wybrać ekologiczne produkty powstałe ze zbóż o niższej kaloryczności. Ich zaletą jest również wysoka zawartość witamin i mikroelementów, które wzmacniają organizm oraz błonnika zapewniającego uczucie sytości na długo i regulującego pracę układu pokarmowego. Jeśli zadajesz sobie pytanie: jaka mąka najzdrowsza na diecie, poniżej znajdziesz odpowiedź.

dania mączne

Jaka mąka na diecie – 4 najlepsze rodzaje

  • mąka gryczana – charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym – 40. Naturalnie jest pozbawiona glutenu, dzięki czemu może królować w diecie osób chorych na celiakię. 100 g mąki to 335 kcal. To źródło fenoli, które działają przeciwzapalnie i wzmacniająco na ściany naczyń krwionośnych. Dania na bazie mąki gryczanej są bogate w witaminy z grupy B, magnez, selen, potas i miedź. To też źródło wapnia i sodu
  • mąka grochowa – to nic innego jak zmielony groch połówki. 100 g produktu to 328 kcal. Podobnie, jak mąka gryczana, tak i mąka grochowa nie zawiera glutenu, za to jest prawdziwą skarbnicą witaminy B, C, D, K, kwasu foliowego, beta-karotenu, żelaza, cynku i elektrolitów. Mąka grochowa jest też bogata w wysoką zawartość błonnika, dzięki czemu dania powstałe na jej bazie sycą na długo
  • mąka pełnoziarnista – 100 g tego tego typu mąki dostarcza 339 kcal. Mimo że nie jest to mąka wyjątkowo niskokaloryczna, jest polecana na diecie ze względu na wysoką zawartość witamin z grupy B, witaminy E i K, białka, żelaza, fosforu, cynku i potasu. Składniki zawarte w mące pełnoziarnistej regulują pracę układu pokarmowego, sycąc na długo, dodatkowo chronią układ nerwowy i usprawniają działanie mózgu, poprawiając koncentrację. IG mąki pełnoziarnistej to 60
  • mąka żytnia – przygotowując dania mączne żytnie, zapewnimy sobie solidną dawkę beta-glukanów, które wpływają na odporność organizmu. Podobnie, jak wyżej wymienione mąki, tak i mąka żytnia ma sporo błonnika, dzięki czemu dania na jej bazie zapewniają uczucie sytości na długo oraz poprawiają działanie układu pokarmowego. Dodatkowo to źródło elektrolitów, żelaza, fosforu, wapnia i sodu, czyli składników wpływających między innymi na prawidłowe działanie hormonu tarczycy, dotlenienie komórek i wzmocnienie krwi.

Zastanawiasz się, jaka mąka w diecie ketogenicznej będzie najlepsza? Wyżej wymienione produkty są stosunkowo niskokaloryczne, jednak nie są zalecane w tego typu diecie – jeśli decydujesz się na jadłospis w stylu low carb, bazuj na mące kokosowej, migdałowej, z ciecierzycy, orzechów laskowych i włoskich, nasion chia lub pestek winogron. Bez względu na to, na jakiej diecie chcesz opierać swój proces zrzucania zbędnych kilogramów, wybierając produkty, bazuj na ekologicznym towarze ze sprawdzonych źródeł – dzięki temu zyskasz pewność, że dania będą smaczne i pełnowartościowe, bogate w łatwo przyswajalne witaminy i minerały.