Życie z alergią

Jak uniknąć jesiennych przeziębień i wzmocnić odporność?

Jak uniknąć jesiennych przeziębień i wzmocnić odporność

Jesienne przeziębienia stanowią zmorę większości z nas. Gdy tylko robi się nieco chłodniej, zaczyna padać deszcz, wiele osób staje się podatnych na infekcje. Jesienią i zimą w sposób szczególny dają o sobie znać wirusy powodujące zakażenie górnych dróg oddechowych. Obecnie mamy jeszcze jeden patogen, przed którym musimy się strzec, jest nim COVID-19. W przypadku infekcji daje on objawy grypopodobne, dlatego tak trudno jest odróżnić infekcję koronawirusową od zwykłego przeziębienia czy grypy. Warto przygotować swój organizm na walkę z potencjalnymi patogenami. Jak uniknąć jesiennych przeziębień i wzmocnić odporność?

 

Ubieraj się adekwatnie do pogody

Kluczową rolę w profilaktyce przeziębień, grypy oraz innych infekcji górnych dróg oddechowych, odgrywa ubiór adekwatny do panujących warunków atmosferycznych. Gdy wyziębimy organizm bądź zmokniemy, wychodząc z domu bez parasolki, osłabiamy jego siły obronne. Staje się on podatny na różnego rodzaju zakażenia, tym samym otwierają się bramy dla wirusów wywołujących przeziębienie i grypę. Pamiętajmy, że nasz ubiór powinien być przede wszystkim praktyczny, moda oraz kwestie estetyczne schodzą tutaj na dalszy plan. Może spodnie o długości 7/8 wyglądają efektownie, ale noszenie ich jesienią czy zimą, gdy temperatura mocno spada, zwiększa ryzyko infekcji. To samo dotyczy rozpiętych ramonesek, które wyglądają lepiej od zapiętych, ale nosi się je właśnie po to, by zapobiec wyziębieniu organizmu, zatem należy podejść w sposób praktyczny do okryć wierzchnich. Czapka nie każdemu dodaje uroku, poza tym psuje fryzurę, ale w okresie jesienno-zimowym często jest koniecznością. Rezygnacja z niej może prowadzić do zapalenia zatok lub infekcji wirusowych.  Na nadchodzącą jesień warto przygotować też ciepły szalik, który jednocześnie jest przyjemny w dotyku. To bardzo ważne, aby cieplejsze elementy naszej garderoby nosiło się komfortowo, ponieważ w przeciwnym wypadku będziemy je pomijać, narażając się na różnego rodzaju zakażenia.

Pamiętaj o częstym wietrzeniu pomieszczeń

Niezależnie od pory roku, należy regularnie wietrzyć pomieszczenia, w których przebywamy z innymi ludźmi. Wspólna przestrzeń biurowa czy sala lekcyjna stanowi doskonałe miejsce do rozprzestrzeniania się wirusów wywołujących grypę czy przeziębienie.  Aby ograniczyć to ryzyko, należy zapewnić stały przepływ powietrza, wietrząc biuro czy mieszkanie. Warto jednak uważać na przeciągi oraz siadanie blisko okna w cienkiej sukience czy bluzce z głębokim dekoltem. W ten sposób również osłabiamy siły obronne organizmu, prowadząc do jego wyziębienia.

 

Częste mycie rąk chroni przed przeziębieniem i grypą

Bardzo często nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele bakterii i wirusów przenosimy do swojego organizmu za pomocą brudnych rąk. W przestrzeni biurowej, galeriach handlowych i komunikacji miejskiej dotykamy powierzchni, z których korzysta wiele osób. Z biletomatu w autobusie każdego dnia korzystają setki, a nawet tysiące osób. Część z nich jest chora i boryka się z przeziębieniem czy grypą. Przed chwilą być może wycierała nos lub zakrywała usta podczas kaszlu. Potem dotknęła biletomatu, następnie zrobiliśmy to my, by po dojechaniu na miejsce od razu zjeść posiłek. Pamiętajmy o tym, aby regularnie myć ręce, zwłaszcza gdy korzystamy ze wspólnej infrastruktury, dotykamy klamek, uchwytów i poręczy.  Czynność tę należy wykonać zawsze przed posiłkiem oraz po wejściu do domu/biura.

jak uniknąć przeziębień

Unikaj przebywania z osobami mającymi objawy infekcji

Wirusy wywołujące przeziębienie i grypę, a także COVID-19, przenoszą się głównie drogą kropelkową. Oznacza to, że rozmawiając z osobą zakażoną, siedząc z nią przy jednym stole czy w jednym pomieszczeniu, możemy zarazić się.  Aby tego uniknąć, należy zrezygnować z bliskich spotkań z ludźmi mającymi objawy grypopodobne. Gdy ktoś kaszle i kicha, uwalnia do powietrza cząsteczki wirusów, które my następnie wdychamy. Podobna sytuacja ma miejsce podczas rozmowy, gdy mówimy, zanieczyszczamy powietrze także cząsteczkami śliny, która zawiera wirusy.  Jeśli wiesz, że twoja koleżanka jest chora, przełóżcie spotkanie  w kawiarni na inny termin. Długotrwałe przebywanie z osobami mającymi objawy infekcji górnych dróg oddechowych, jest bardzo ryzykowne.

Zdrowe odżywianie wzmacnia odporność

Nie tylko unikanie pewnych czynników ryzyka, ale też aktywne wzmacnianie odporności, zmniejsza ryzyko przeziębień.  Aby nasz układ immunologiczny pracował prawidłowo, musimy dostarczyć naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych substancji odżywczych, w tym witamin i minerałów.   Ten cel można osiągnąć tylko wówczas, gdy zdecydujemy się na zróżnicowaną dietę. Niestety, monotonia na talerzu, spożywanie ciągle tych samych potraw sprzyja niedoborom substancji odżywczych, w tym różnego rodzaju awitaminozom. W naszym menu nie może zabraknąć świeżych owoców i warzyw. Stanowią one bogate źródło witamin i minerałów, w tym witaminy C, która odgrywa kluczową rolę w prawidłowej pracy systemu odpornościowego. Ponadto owoce i warzywa dostarczają organizmowi antyoksydantów zwalczających wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się.  Kluczową rolę odgrywa także spożywanie produktów pełnoziarnistych bogatych w witaminy z grupy B. W naszym codziennym menu nie może też zabraknąć orzechów, które dostarczają organizmowi cynku niezbędnego do walki z potencjalnymi patogenami. W okresie jesienno-zimowym niezwykle ważne jest spożywanie tłustych ryb morskich, które stanowią bogate źródło witaminy D. Wzmacnia ona odporność oraz wpływa korzystnie na kości. Od drugiej połowy kwietnia do połowy września nasza skóra syntetyzuje witaminę D pod wpływem promieni UV. Niestety, jesienią i zimą produkcja tego składnika nie jest możliwa, dlatego należy dostarczyć go z zewnątrz. Ponadto tłuste ryby morskie stanowią bogate źródło kwasów omega-3, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Do swojego menu warto wprowadzić też mleczne produkty fermentowane takie jak kefir, maślanka czy jogurt oraz ogórki kiszone i kapustę kiszoną. Zawierają one dobroczynne bakterie kwasu mlekowego, które stanowią naturalną barierę ochronną naszego organizmu. Najlepszą bronią w walce z patogenami są dobre bakterie, które obniżają pH w jelitach, pochwie czy na skórze, ograniczając tym samym namnażanie szkodliwych mikroorganizmów.

dieta wzmacniająca odporność

Aktywność fizyczna stymuluje system odpornościowy

Naukowcy zauważyli, że aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko infekcji, ponieważ stymuluje pracę układu immunologicznego. W związku z tym warto pomyśleć o stałej porcji ruchu. W tym celu możemy zapisać się na siłownię, zacząć uprawiać jogging lub regularnie wybierać się na wycieczki rowerowe za miasto. Godną uwagi formą aktywności fizycznej jest także spacer, gdyż podczas niego oddychamy świeżym powietrzem, system odpornościowy ma kontakt z substancjami obcymi, w tym z bakteriami, grzybami i wirusami, w rezultacie uczy się prawidłowo rozpoznawać zagrożenie i reagować na nie adekwatnie do sytuacji.

Dlaczego warto sięgnąć po naturalny suplement diety na odporność?

Nawet zdrowa, zbilansowana dieta nie jest w stanie dostarczyć nam pewnych cennych substancji. Suplement diety Colostrum Colostrigen marki Genactiv zawiera siarę uzyskaną od świeżo ocielonych krów, która zawiera przeciwciała, lizozym oraz albuminy. Mają one za zadanie przygotować cielaka do życia poza łonem matki. Chronią go przed patogenami i zapewniają prawidłową pracę jelit. Przyjmowanie siary przez ludzi także stymuluje ich system odpornościowy oraz pokarmowy. W tym wypadku przyjmowanie suplementu diety jest w pełni uzasadnione, ponieważ owych przeciwciał, albumin i lizozymu nie znajdziemy w żadnym produkcie spożywczym, który możemy kupić w supermarkecie. Więcej informacji o wpływie colostrum na odporność człowieka znajdziesz na stronie https://genactiv.eu/kategoria/odpornosc.

Skuteczność działania Colostrum Colostrigen firmy Genactiv potwierdzają przeprowadzone badania kliniczne.  Wspomniany suplement diety zawiera colostrum bovinum, czyli siarę krowią, wytwarzaną przez krowy do 72 godzin po porodzie. Później mleko zawiera zdecydowanie mniej przeciwciał, albumin itp., dostarcza głównie substancji odżywczych takich jak tłuszcze czy laktoza. W celu uzyskania maksymalnej ilości składników aktywnych, colostrum pobiera się od krowy w pierwszych 2 godzinach po porodzie.

W przypadku Colostrum marki Genactiv mamy do czynienia z produktem w pełni naturalnym, który nie został poddany żadnym dodatkowym modyfikacjom. Surowiec jest pozyskiwany od stada krów w Wielkopolsce. Poddaje się je regularnym badaniom weterynaryjnym. Colostrum pobiera się wyłącznie od w pełni zdrowych zwierząt przy zachowaniu reżimu sanitarnego.

colostrum colostrigen

Czy colostrum zachowuje swoją bioaktywność?

Przeciwciała i albuminy to białka, które są niezwykle wrażliwe na działanie wysokich temperatur. Tradycyjne suszenie w wysokiej temperaturze doprowadziłoby do ich denaturacji. W związku z tym Genactiv przy produkcji Colostrum Colostrigen wykorzystuje najnowsze technologie, które polegają na mrożeniu surowca i jego liofilizacji. Pozwala to zachować bioaktywność substancjom czynnym pochodzącym z siary. Warto jednak podkreślić, iż liofilizacja jest procesem kosztownym i trwającym zdecydowanie dłużej, niż ma to miejsce w przypadku tradycyjnych rozwiązań technologicznych.

Czy stosowanie Colostrum marki Genactiv jest bezpieczne?

Colostrum firmy Genactiv jest produktem w pełni bezpiecznym. Jego jakość kontrolują certyfikowane laboratoria badawcze, do których trafia wyłącznie pokarm uzyskany z pierwszego udoju po rozpoczęciu laktacji.  Pobiera się go od zdrowych zwierząt hodowanych w polskich, nowoczesnych gospodarstwach rolnych.

pozyskiwanie colostrum

Jak uniknąć przeziębienia?

Podsumowując, jeśli chcesz uniknąć infekcji wirusowych podczas nadchodzącej jesieni, powinieneś:

  • zaszczepić się na grypę;
  • ubierać adekwatnie do panujących warunków atmosferycznych;
  • regularnie wietrzyć pomieszczenia, w których przebywasz;
  • unikać bezpośredniego kontaktu z osobami wykazującymi objawy grypopodobne;
  • pamiętać o regularnej aktywności fizycznej;
  • zadbać o zdrową i zróżnicowaną dietę;
  • pamiętać o stosowaniu naturalnych suplementów diety takich jak Colostrum Colostrigen firmy Genactiv.

Komentarze (6)

mila

16 godzin temu

Ten suplement diety ma podstawy naukowe, jeśli chodzi o stymulowanie odporności.

olita

2 dni temu

Siara to bogactwo składników kształtujących odpornośc.

dorcia

3 dni temu

Ten suplement diety zawiera to, co najcenniejsze w mleku matki.

marina

4 dni temu

Ja boję się tej jesieni, dlatego chętnie sięgnę po preparat wzmacniający odporność.

olga

5 dni temu

Mnie przyda się dobry suplement na odporność, zeszłej zimy sporo chorowałam.

alina

1 tydzień temu

Ja właśnie szukam czegoś na wzmocnienie swojej odporności:)

Zostaw komentarz