Składniki
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 500 g mięsa z udźca jagnięcego bez kości
- 400 g pomidorów z puszki
- 150 ml wody
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 gałązka tymianku
- 1 listek laurowy
- 125 g różnych grzybów pokrojonych na duże kawałki
- 75 g mrożonej fasolki szparagowej
- sól
- pieprz
- posiekana natka pietruszki do przybrania
Opis wykonania
1. Rozgrzej oliwę w naczyniu do zapiekania lub na patelni z grubym dnem. Wrzuć jagnięcinę i smaż, często mieszając, przez 5 minut lub do momentu gdy mięso będzie brązowe ze wszystkich stron. Wrzuć pomidory razem z sokiem i wlej wodę. Dodaj rozmaryn, tymianek i liść laurowy. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dobrze wymieszaj, przykryj i gotuj, nie doprowadzając do wrzenia, przez 45 min.
2. Dodaj pokrojone grzyby i fasolkę, dopraw do smaku. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
3. Wyjmij rozmaryn, tymianek, liść laurowy. Posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj z ziołową polentą.
Rada:
Jeżeli zezwala na to Twoja dieta, możesz podawać to danie także z ryżem lub makaronem.