jadalne

Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Tegoroczna jesień przynosi wiele leśnych darów, które możemy znaleźć podczas spacerów. Grzyby są pyszne, ale nie każdemu służą. Od kiedy można podawać je dzieciom?

Pyszne lecz ciężkostrawne grzyby

Kurki, podgrzybki, prawdziwki – tyle dobrodziejstw kryje się w naszych lasach. Grzyby są bardzo smaczne. Z powodzeniem można przygotować z nich sosy, zupy czy inne wyśmienite dania. Nieodłącznie kojarzone są z jesienną kuchnią i aurą, która w tym roku zaowocowała urodzajem grzybów. Mimo, że takie dobre, są one jednak dość ciężkostrawne. Mogą zaszkodzić dorosłym, a co dopiero najmłodszym. Grzyby zawierają substancję o nazwie chityna, która podrażnia układ pokarmowy. Zjedzenie potrawy z grzybami może zakończyć się dolegliwościami ze strony układu trawiennego. Chityna co prawda pobudza perystaltykę jelit, ale przy dużych ilościach, nie służy ludzkiemu organizmowi. Nie jest bowiem przez niego trawiona. W przypadku dzieci, nie jest zalecana.

Trujące grzyby

Problemem są grzyby trujące. Każdego roku, w sezonie grzybowym dochodzi do wielu zatruć pokarmowych, także u dzieci. Tego typu zatrucie może zakończyć się tragicznie. Niejadalne grzyby możemy odróżnić od tych, które nadają się do spożycia. Jeśli nie jesteśmy wprawnymi grzybiarzami, nie zbierajmy danych grzybów, jeśli nie jesteśmy pewni ich bezpieczeństwa. Nie tylko muchomor należy bowiem do trujących grzybów. Kubki smakowe dziecka, od razu zareagują, jeśli spróbuje po raz pierwszy trującego grzyba. W przypadku osób dorosłych, wygląda to inaczej. Nawet nie zorientujemy się, że zjedliśmy takie grzyby, aż do momentu pojawienia się pierwszych oznak zatrucia. W obawie przed zatruciem, niektórzy w ogóle rezygnują z podawania grzybów dzieciom. Niektóre z grzybów wywołują bezsenność, dlatego nie zaleca się podawania ich wieczorem.

Od kiedy można podawać grzyby dzieciom?

dzieciomSpecjaliści ds. żywienia zalecają wprowadzenie grzybów do diety dziecka dopiero po 10. roku życia. Oczywiście w niewielkich ilościach, gdyż oprócz chityny, mogą zawierać metale ciężkie. Młodszym dzieciom możemy podać pieczarki, ale tutaj również warto zachować umiar. Niektórzy twierdzą, że nawet z nimi warto poczekać, ale to już kwestia reakcji organizmu. Grzyby są bogate w białko i liczne witaminy oraz pierwiastki, jednak są one słabo przyswajane przez ludzki organizm. Przede wszystkim, warto uczyć dzieci od najmłodszych lat, rozpoznawania grzybów jadalnych od tych trujących. Dzieciom podajemy do jedzenia tylko i wyłącznie grzyby jadalne. Gdy nie jesteśmy pewni, czy zerwany grzyb to kania czy muchomor sromotnikowy – nie ryzykujmy, ani swojego zdrowia, ani bezpieczeństwa najmłodszych.

Katarzyna Antos