
Podatność na alergię dla grupy krwi B
Osoby o tej grupie krwi B powinny wiedzieć, jakie produkty są dla nich niewskazane, a także skąd skłonności ich organizmu do pewnych reakcji. Generalnie powinno się wyeliminować z diety (albo jeść jak najrzadziej)
- mięso kurczaka,
- kukurydzę,
- pszenicę,
- ziarna sojowe
- orzeszki ziemne.
Zwłaszcza mięso kurczaka jest niepożądane w diecie, ponieważ zawiera dużą ilość specyficznych aglutynin zwanych galektynami. Związki z nich powstałe wiążą kilka różnych antygenów, zawierających galaktozę i dlatego możliwe jest, że mięso kurczaka powoduje aglutynację komórek w organizmie osób o grupie krwi B i AB.
Najprawdopodobniej wiąże się to z podatnością nosicieli grupy krwi B na infekcje wirusowe, np. układu moczowego, które częściej diagnozuje się właśnie u nich. Ponadto u osób z tą grupą krwi chroniczny stan zapalny płuc, jak astma oskrzelowa czy alergia pyłkowa mają ostrzejszy przebieg. Częściej też spotyka się u nich katar sienny wywołany pyłkami roślin.
Poniższa tabela przedstawia produkty żywieniowe z podziałem uwzględniającym ich przydatność lub niepożądanie w diecie osób o grupie krwi B.
Wskazane | Neutralne | Niewskazane |
---|---|---|
Jagnięcina, Baranina z bio-hodowli | Bażant | Bekon |
Halibut | Indyk | Kaczka |
Sardynka | Wołowina | Ostryga |
Makrela | Karp | Homar |
Kefir | Tuńczyk | Krab |
Jogurt | Śledź świeży | Ostryga |
Olej lniany | Jajo kurze | Jajo: gęsie, kacze, przepiórcze |
Oliwa z oliwek | Sery camembert, edamski, ementalski, gouda, parmezan | Lody |
Brokuł | Śmietana kwaśna | Nasiona słonecznika |
Cebula | Bazylia | Orzech laskowy |
Kalafior | Migdał | Olej arachidowy, sezamowy, kukurydziany, rzepakowy |
Kapusta | Orzech włoski | Ciecierzyca |
Ananas | Fasola biała, Kasztan jadalny | Soczewica |
Arbuz | Groszek zielony | Tofu |
Jagoda czarnego bzu | Jęczmień | Mak, Kokos |
Żurawina | Gorczyca, Mąka orkiszowa | Dziki ryż |
Imbir | Czosnek, Biała rzodkiew | Kasza i mąka kukurydziana, kuskus |
Kurkuma | Chrzan | Awokado, Granat |
Pieprz kajeński | Cukinia | Kukurydza |
Zielona herbata | Agrest, jabłko | Oliwki |
Szałwia | Cytryna | Pomidor |
(BZ)