
Praktyka doprowadziła go do stwierdzenia, że każda z grup krwi posiada odpowiedni zestaw składników pokarmowych, które są dla nich szczególnie korzystne, neutralne lub wręcz niedozwolone. Niektóre pokarmy dla mającego grupę krwi B mogą być korzystne, a dla innych grup będą neutralne lub szkodliwe.
Dokładne określenie ilości spożywanych produktów może pomóc w dbaniu o układ odpornościowy, zmniejsza ryzyko zapaleń i objawy alergii. Dla każdej z grup D’Adamo stworzył listę pytań testowych, dzięki którym można szybko określić swoją podatność na alergię.
Lektyny i aglutynacja
Amerykański badacz stwierdził, że ponad połowa całej aktywności układu immunologicznego zawiera się w układzie pokarmowym, stąd wielkie znaczenie odpowiedniego odżywiania. Za wiele problemów odpowiadają lektyny, czyli białka zawarte w niejednym produkcie, które mogą wiązać się z cukrami, także tymi, które są antygenami grup krwi.
Taka sytuacja może doprowadzić do uszkodzenia komórek, a w jeszcze dalszej perspektywie – skończyć się na poważnych dolegliwościach, jak zapalenie śluzówki czy alergia pokarmowa. W momencie, w którym Twój organizm rozpozna antygen, zacznie produkować przeciwciała, które wezmą udział w procesie aglutynacji.
Polega on na sklejeniu antygenu wirusa tak, aby grupować go z innymi i tym samym łatwiej usuwać z organizmu.