Składniki

  • 6 łyżek cukru pudru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka 2 %
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 2 laski wanilii
  • 5 żóltek

Opis wykonania

Mleko i laski wanilii wrzucamy do garnka. Podgrzewamy na małym ogniu. W drugim garnku gotujemy wodę. Na wierzchu garnka kładziemy aluminiową miskę. 3. Na wierzch garnka połóż aluminiową miskę. Do miski wrzucamy żółtka, 4 łyżki cukru pudru oraz cukier waniliowy. Energicznie mieszamy trzepaczką. Gdy żółtka nieco spuchną, dodajemy zagotowane mleko (przelewamy przez sito, żeby nie wpadła wanilia). Dokładnie i energicznie mieszamy mleko z żółtkami, aż masa nieco zgęstnieje. Następnie zdejmujemy masę z ognia i miksujemy robotem. Przechodzimy od najniższych do najwyższych obrotów, aż masa na lody podwoi swoją objętość oraz całkowicie ostygnie. W osobnej misce ubijamy śmietanę kremówkę z dwiema łyżkami cukru pudru. Bardzo delikatnie mieszamy masę na lody z bitą śmietaną i przelewamy do pojemnika, w którym będziemy je mrozić. Co 15- 20 minut mieszamy masę trzepaczką lub łyżką, aby spulchnić masę. Lody będą gotowe za 3-4 godziny. Podajemy z owocami.