Dom bez przykrych zapachów

 

Przed świętami wielkie sprzątanie i gotowanie, po świętach – sterty brudnych naczyń i nieprzyjemne kuchenne wonie. Jak ich się najlepiej pozbyć i nie korzystać przy tym ze sklepowych specyfików?

Patenty dla alergika:

  • brzydki zapach z kosza na śmieci można zlikwidować przecierając do sucha wnętrze kosza suchą papką z sody i wody, a następnie wsypując trochę sody na jego dno lub wykładamy dno warstwą gazet, która pochłonie nieprzyjemne zapachy
  • na nieprzyjemny zapach w lodówce zaradzić może łyżka proszku do pieczenia, którą wsypujemy na talerzyk i wstawiamy do lodówki (specyfik ten należy wymieniać co dwa tygodnie, a lepszy efekt osiągniemy, gdy dodatkowo do lodówki włożymy połowę jabłka); nieprzyjemnej woni z lodówki pozbyć można się także przecierając ją od czasu do czasu roztworem octu
  • na stęchłą woń w naczyniach kamiennych pomaga wyparzenie naczyń wrzącą wodą z popiołem drzewnym lub skorzystanie z roztworu z węgla leczniczego (4 pastylki węgla na szklankę wody), który wlać należy do naczynia i pozostawić go na 2-3 godziny
REKLAMA

Dom bez przykrych zapachów

  • zapach przypalonego mleka, które wylało się na płytę kuchenną zniwelujemy posypując płytę solą kuchenną
  • zapachu pikli ze słoika pozbędziemy się, gdy wsypiemy do niego zmielonej goryczy i zalejemy go wodą (miksturę należy pozostawić na kilka godzin), a jeśli ma być szybko wystarczy na kilkanaście minut włożyć do słoika łyżeczkę musztardy i zalać ją wodą
  • zapachu śledzi pozbędziemy się mocząc naczynie w zimnej wodzie z sodą lub przecierając je fusami z kawy
  • zapach cebuli, czosnku lub ryb na dłoniach można zlikwidować nacierając dłonie sodą, płucząc je i następnie myjąc je mydłem
  • zapachu cebuli na maszynce do mięsa pozbędziemy się przepuszczając przez urządzenie surową marchew
  • na zapach ryby na patelni też jest prosty patent – wystarczy wylać na nią fusy herbaciane, dodać trochę wody, doprowadzić do wrzenia i odstawić do wystygnięcia – tak samo można postąpić z cynamonem
  • zapach gotowanej kapusty i innych potraw można zneutralizować gotując w naczyniach niewielką ilość wody z ziołami i przyprawa
  • zeschnięty tłuszcz na płycie kuchennej nie będzie nikomu przeszkadzał, gdy płytkę posypiemy solą lub przetrzemy cebulą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here