Składniki

  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 125 g mąki z brązowego ryżu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw (opcja)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 g bezmlecznej margaryny lub masła z koziego mleka plus dodatkowo do posmarowania blaszki
  • 125 g porzeczek
  • 175 g rodzynek sułtańskich
  • 250 g obranych, ugotowanych, starych jabłek
  • 2 łyżeczki substytutu jaja wymieszanego z 4 łyżkami stołowymi wody
  • 1 obrane, pokrojone na cienkie plasterki jabłko, na przykład szara reneta
  • 2 łyżki stołowe moreli z puszki, przetartych na ciepło

Opis wykonania

Wymieszaj mąkę, cynamon, przyprawy i sodę. Dodaj tłuszcz i zagnieć ciasto. Wymieszaj porzeczki, rodzynki i stare jabłka, połącz z substytutem jajecznym.

Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy o średnicy 20 centymetrów. Na wierzch połóż plasterki jabłka. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez 1 1/4 godziny lub do momentu, gdy ciasto będzie twarde w dotyku, a patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po wyjęciu.

Wyjmij ciasto i przestudź. Kiedy wystygnie, posmaruj je polewą brzoskwiniową.