Dieta przy alergii i chorobach układu oddechowego

W zaawansowanym stadium niedożywionych jest nawet 50 proc. chorych, a spożywanie pokarmów z czasem sprawia chorym trudność – zapotrzebowanie na składniki odżywcze rośnie. Jak wygląda dieta przy dolegliwościach układu oddechowego?

Wskazana jest dieta wysokobiałkowa, oczywiście z wyjątkiem sytuacji, gdy jesteśmy uczelni na białko jaj czy mleko –

  • tłuste ryby 3 razy w tygodniu,
  • 5 sztuk jaj tygodniowo,
  • produkty mleczne 3-4 razy dziennie,
  • dodawanie oleju roślinnego do potraw
  • dużo owoców i warzyw (5 i więcej porcji dziennie).

Pokarmy przeciwwskazane to peklowane mięso i wędliny, produkty z dużą zawartością soli i cukru, czekolada mleczna i nadziewana, ale gorzka – bez cukru i z dużą zawartością kakao – może wpływać korzystnie.

Źródło – PAP/ Nauka w Polsce