Najczęściej występuje jako OAS czyli zespół alergii jamy ustnej.
Alergia na owoc gruszy daje odczyn krzyżowy z pyłkami drzew – brzozy w Europie Środkowej i Północnej oraz oliwki w basenie Morza Śródziemnego.
Aby wykryć uczulenie na gruszkę najczęściej stosuje się próby otwarte ze świeżo pokrojonym owocem. Zdarza się, że jednym osobom owoc gruszy szkodzi obrany, a innym w formie nieobranej.
Alergia przez gruszki – objawy
Uczulenie na gruszkę może objawiać się pokrzywką kontaktową, która pojawia się w miejscu dotknięcia owocu, najczęściej na palcach i wargach. Osoby uczulone na owoc gruszy, oprócz OAS, wykazują także inne choroby atopowe, lecz są to rzadkie przypadki. Bardzo rzadko występuje wstrząs anafilaktyczny i współistnienie sezonowego nieżytu nosa i astmy.
Skutecznym środkiem na pozbycie się dolegliwości związanych z alergią na gruszkę jest wyeliminowanie jej z diety.