dieta bez glutenu

Diety wykluczające są jednym z popularniejszych sposobów leczenia chorób związanych z nietolerancjami pokarmowymi. Dieta bez glutenu i laktozy stosowana jest w przypadku osób chorych na chorobę trzewną, czyli celiakię. Osoby chore na celiakię mogą doświadczyć uszkodzenia kosmków jelitowych, co prowadzi do zmniejszenia wydzielania enzymów trawiennych w tym również laktozy. Powoduje to dodatkowe schorzenie, czyli wtórna nietolerancja laktozy. W takich sytuacjach konieczne jest przejście na dietę bez glutenu i bez laktozy.

Dieta bez laktozy i glutenu – czym jest?

Kiedy u pacjenta zostaje rozpoznana choroba trzewna, lekarze mogą zalecić nie tylko dietę bez glutenu, ale również rezygnację ze spożycia laktozy. Nietolerancja cukru mlecznego, będąca jednym z rezultatów celiakii, często bywa przejściowa i dzięki zastosowaniu odpowiednich środków może zostać pokonana. Następuje to po regeneracji kosmków jelitowych. Oznacza to, że po zastosowaniu diety bez glutenu i bez laktozy, z czasem będzie można zacząć ponownie spożywać produkty mleczne. Upośledzenie trawienia laktozy nie musi być jednak związane z celiakią. Czasem jest ona rezultatem obniżenia się aktywności enzymatycznej z powodu wiekiem. Schorzenie wiąże się z dyskomfortem trawiennym po spożyciu laktozy.

Laktoza w produktach spożywczych

Produkty z laktozą mogą zostać podzielona na kilka grup. Niektóre z nich są lepiej trawione ze względu na zawartość dużej ilości bakterii probiotycznych jak np. jogurty, maślanki i kefir. Bakterie probiotyczne pomagają trawienie laktozy, której największa ilość znajduje się w mleku. Najmniejszą ilość laktozy zawierają natomiast żółte twarde sery oraz pleśniowe. Trzeba jednak zaznaczyć, że laktoza często występuje jako dodatek innych produktów. Głównym celem takiego zabiegu jest poprawienie smaku. Informacja o zawartości cukru mlecznego jest obowiązkowa i powinna być wyróżniona tak samo, jak wszystkie inne alergeny.

Produkty bez laktozy i bez glutenu dieta bez laktozy

Przechodząc na dietę bez laktozy i bez glutenu konieczne jest przygotowywanie posiłków bez laktozy i glutenu. Pomóc w tym może dieta pudełkowa, czyli oferta firm cateringowych. Jednakże niezależnie od tego, czy chcemy zadać o dietę samemu czy nie, musimy zadbać o dostarczenie wszystkich najważniejszych składników odżywczych. Dieta stosowana przy celiakia często powoduje niedobór witamin A, B i E, kwasu foliowego oraz magnez.

Wyłącza się z jadłospisu wiele produktów mlecznych, które są głównym źródłem dużych ilości wapnia. Dlatego należy przy tym zadbać o codzienne dostarczenie odpowiednich porcji wapnia. Na diecie bez laktozy i bez glutenu możemy spożywać takie produkty jak: jaja, sery żółte (mimo że są pozyskiwane z mleka, są naturalnie pozbawione laktozy na skutek procesu fermentacji mlekowej), fasola i inne warzywa strączkowe, orzechy, migdały, nasiona, brokuły, kalafior, inne warzywa kapustne, mąka i przetwory z ryżu oraz płatki owsiane bezglutenowe. Jeżeli nie jesteśmy w stanie utrzymać tak restrykcyjnej diety na własną rękę, warto skorzystać z oferty, którą proponuje catering dietetyczny Gdańsk.