Składniki

  • 225 g czekolady zawierającej co najmniej 70% miazgi kakaowej, w razie konieczności bez śladowych ilości orzechów i/lub glutenu
  • 125 ml śmietanki kremówki
  • łyżka dowolnego likieru np. Grand Marnier lub brandy
  • 55 g przesianego cukru pudru
  • 30 g kakao w proszku, w razie konieczności bez śladowych ilości orzechów i/lub glutenu

Opis wykonania

Kroimy czekoladę w kostkę o boku pół centymetra. Wkładamy do żaroodpornego naczynia.

Podgrzewamy w rondlu śmietanę, aby była bliska wrzenia. Wylewamy na czekoladę. Odstawiamy na 5 minut.

Za pomocą miksera mieszamy czekoladę ze śmietaną, aż nie będzie żadnych grudek. Dodajemy likier i cukier puder. Odstawiamy masę do wystygnięcia, po czym chłodzimy w lodówce do chwili, gdy zacznie twardnieć.

Nabieramy masę truflową łyżką do deserów. Formujemy w dłoniach kulki o średnicy 2 cm. Obtaczamy każdą ostrożnie w kakao. Układamy na talerzu lub w małych papierowych foremkach. Chłodzimy, aż stężeją.

WERSJA BEZ PRODUKTÓW MLECZNYCH: postępujemy zgodnie z przepisem podstawowym, ale używamy bezmlecznej czekolady. Zamiast kremówki używamy śmietany sojowej. Jeżeli dodajemy likier, sprawdzamy, czy jest bezmleczny.